Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka bolnica prva u Hrvatskoj novom metodom liječi srčanu grešku

22.11.2018.

11:10

Autor: Olivera Vinković

Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka

Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Klinički bolnički centar Rijeka prva je bolnica u Hrvatskoj koja novom metodom liječi srčanu grešku. Zahvat će se izvesti danas i sutra na sušačkom lokalitetu uz potporu talijanskih liječnika iz bolnice San Donato u Milanu.

Klinički bolnički centar Rijeka vodeća je bolnica u Hrvatskoj u perkutanom zatvaranju defekta na srcu djeteta i odraslih, a godišnje se u Rijeci napravi pedesetak takvih zahvata.

Ventrikulski septalni defekt jedna je od najčešćih prirođenih srčanih grešaka i obuhvaća defekt mišićnog i membranskog sloja srčanog zida. Godišnje se rodi stotinjak djece s ventrikulskim septalnim defektom. Kod djece kod koje u najranijoj dobi nije potrebno operirati defekt, on se može zatvoriti perkutanim putem, odnosno bez klasičnog kardiokirurškog zahvata.

Po prvi put u Hrvatskoj, 22. i 23. studenoga planira se kod 5 do 6 pacijenata perkutanim putem zatvoriti ventrikulski septalni defekt. Stručna potpora i nadzor bit će dr. Massimo Chessa iz pedijatrijske bolnice San Donato u Milanu. Godišnje se planira napraviti i do dvadesetak ovakvih zahvata.

Glavna je prednost perkutanog transkateterskog zatvaranja što nije potrebna izvantjelesna cirkulacija. Anestezija koja se koristi puno je "plića", što znači da je potrošnja lijekova manja i zahvat traje dva do tri sata (za razliku od kardiokirurškog zahvata koji traje četiri do pet sati).

"Vrlo je bitno napomenuti da se pri zahvatu ne radi otvaranje grudnog koša, kao ni rezanje srčanog mišića, što je izuzetno važno za eventualni kasniji razvoj poremećaja ritma. Postotak komplikacija niži je u odnosu na kardiokirurški zahvat, a rezultati su isti", ističe dr. Neven Čače, intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju i voditelj tima koji će izvesti zahvat.

Kod ovakvog zahvata nema potrebe za ostankom pacijenta u Jedinici intenzivnog liječenja. Pacijenti u bolnici borave maksimalno dva dana, nakon čega odlaze kući svojim uobičajenim aktivnostima (uz minimalna ograničenja sljedećih mjesec dana). Oporavak je izuzetno brz, tako da je pacijent na svom radnom mjestu (djeca u školi) već za nekoliko dana. 

Nakon prve operacije dr. Čače, talijanski liječnik Chessa i Marina Stupar, mama prvooperirane 19-ogodišnje Natali govorili su ovako, poslušajte:

Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka

Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.