Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:36 / 26.06.2018.

Autor: Hina

Riječka Dezinsekcija i Lučka uprava Rijeka pomažu u čišćenju Raškog zaljeva

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

U Raškom zaljevu u ponedjeljak je nastavljeno čišćenje zaljeva i plaža nakon ekološkog incidenta u petak. U Općini Raša u utorak će se održati sastanak lokalnih vlasti s pomoćnikom ministra mora Sinišom Orlićem i predstavnicima Lučke uprave Rijeka koja će donacijom pomoći u čišćenju.

Djelatnici riječke Dezinsekcije i volonteri jučer su ručno čistili obalu, plažu i kamenje, a počelo je i čišćenje čamaca iz luke u Trgetu. Čamci su izvađeni iz mora i odvoze se u obližnju tvornicu vapna Most na Raši na kemijsko čišćenje.

U utorak će se u Općini Raša održati sastanak pomoćnika ministra mora, prometa i infrastrukture za sigurnost plovidbe Siniše Orlića, predstavnika Lučke uprave Rijeka, pod čijom je ingerencijom luka Bršica, ravnatelja Denisa Vukorepe i predsjednika Upravnog vijeća Bojana Hlače. Nakon sastanka obići će onečišćena područja u Raškom zaljevu.

Čistilo se i plaže na zapadnom dijelu zaljeva uz pomoć članova DVD-a Marčana i to plaže u Općini Marčana - Pedrola, Sveti Mikula, uvala Luka te Kalavojna. U čišćenju su pomagali i brojni volonteri, a akcija se nastavlja i potrajat će barem još desetak dana.

Još uvijek nisu poznati rezultati izvida koje policija i Lučka kapetanija Pula provode nad brodom Fidelity, koji plovi pod libanskom zastavom, a iz kojeg je u petak istekla za sada još neutvrđena količina goriva, iako se neslužbeno govori o čak 3.800 tona teškog goriva. Rezultati bi mogli biti poznati danas.

Iz Ministarstva najavljuju da će tijekom obilaska biti govora i o donaciji sredstava koje će Lučka uprava Rijeka izdvojiti za pomoć onečišćenim područjima, a kao rezultat dogovora i na poticaj ministra mora prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Također, još uvijek se ne zna nalaz veterinarske inspekcije vezan za okolne uzgajivače školjaka. Oni ne smiju stavljati dagnje u promet sve dok se ne utvrdi je li onečišćenje došlo i do njih.

Inspektori Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture nastavili su inspekcijski nadzor teretnog motornog broda za kojeg je utvrđeno da je prouzročio onečišćenje. Brod je i dalje na lučkome vezu, gdje će biti do okončanja inspekcijskog nadzora i očevida o uzrocima ove pomorske nesreće.

Do subote je za sav promet, zbog čišćenja, zatvorena lokalna cesta od luke Bršica do Trgeta, a i dalje je na snazi zabrana kupanja u Trgetu. Promet Raškim zaljevom od ponedjeljka je privremeno otvoren, odnosno zaljev mogu napustiti samo one brodice koje su očišćene.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.