Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:42 / 23.09.2018.

Autor: Josip Krmpotić

Riječka gradska željeznica - puno rušenja i građenja

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Hoće li vožnja dvokolosječnom prugom od Škrljeva, preko Rijeke, do stanice u Jurdanima postati stvarnost 2025. godine ili je riječ o još jednoj najavi nečega što se nikad neće realizirati - teško je odgovoriti. Projekt je tek u začetku.

U Europskom tjednu mobilnosti još je jednom ispričana priča o putovanju Rijekom - vlakom.

Što se realizacije tiče: do 2019. trebala bi biti gotova sva projektna dokumentacija; za 2021. najavljen je početak radova uz vrlo bitan detalj, veći dio novca bit će osiguran sredstvima EU fondova; kraj radova predviđen je negdje 2025. godine.

HŽ Infrastruktura i Institut građevinarstva Hrvatske već sada ne skrivaju da će sve skupa biti složeno, skupo i komplicirano. Put je dug 27,5 kilometara, za projekt je osigurano 10 milijuna eura i bit će to jedna sasvim nova priča, kaže Stjepan Kralj iz IGH.

Do konačne radosti trebat će dosta strpljenja i puno umješnosti jer bi se radovi izvodili uz odvijanje prometa. Treba srušiti 42 objekta uz prugu, od toga su 24 kuće, zatim rekonstruirati šest kolodvora, izgraditi 12 stajališta od Svetoga Kuzma i Drage, preko Zagrada i Mlake, do Martinkovca i Pavlovca.

"Sad će to biti dvokolsječna pruga, bit će bolja proočnost. Grade se nova, dodatna stajališta i obnavljaju stara, sve se uređuje i podređuje zadovoljavanju potreba putnika i boljem odvijanju prometa", istaknuo je Kralj. 

I onda ćemo dobiti nešto što smo odavno trebali, javni gradski prijevoz koji bi trebao značiti manje prometa na cestama, osloboditi gradske ulice od zagađenja, javni prijevoz učiniti dostupnijim, tvrdi Kralj. 

Sve je proračunato za slijedećih 30 godina, vodeći računa o ekologiji, luci, manjem broju automobila na cestama.

A usred naših računanja i nadanja, iz Njemačke je stigla informacija koju Hrvatske željeznice mogu samo sanjati - o uvođenju vlaka pokretanog vodikom. Naši su vlakovi još uvijek na struji, dizelu ili pak - autobusima. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.