Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka oporba ne prihvaća izvješća o radu gradskih komunalnih društava

19.05.2016.

15:52

Autor: Blanka Uzelac, Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dok se vladajući u Gradu Rijeci na čelu s gradonačelnikom Obersnelom hvale uspješnim poslovanjem komunalnih društava, oporba to ne prihvaća. Ne žele glasovati za izvješće o poslovanju svih osam komunalnih društava, među kojima su Autotrolej, Energo i Čistoća.

"Kada bi neka komunalna društva bila izdvojena u izvješću o svom poslovanju, možda bismo ih i podržali; ovako, kada je izvješće zajedničko, ne možemo", rekla je Vesna Buterin iz HDZ-a i nastavila: 

"Zbog nekih poduzeća, kao što je Energo, koji uz visoku cijenu usluge ima i konstantno nezadovoljstvo građana primljenom uslugom, moramo biti protiv svih ovih izvješća. Ono što bi u konačnici trebao biti primarni cilj svih ovih poduzeća, odnosno društava, jest prihvatljiva cijena uz prihvatljivu uslugu. Vidjeli smo u slučaju Energa što se prošle godine događalo".

Riječko Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog da Marin Blažević bude v.d. intendanta HNK Ivana pl. Zajca do imenovanja novog, za što će biti raspisan natječaj. Oporba je negodovala rekavši da Blažević nakon Frljića nije ništa drugo nego "sjaši Kurta da uzjaši Murta". 

Buterin je istaknula i prevelike gubitke, primjerice Energa, na što je gradonačelnik Vojko Obersnel odgovorio:"Ako imate gubitak od osam milijuna kuna na razini godine, a hoćete i dalje pružati uslugu, onda jedino što vam preostaje jest da kroz kratkoročna zaduživanja osigurate likvidnost. Ne možete i pružiti uslugu, i nemati potraživanja. Moja odluka je bila da se Energo zadužuje i dalje jer ne možemo doći u situaciju da građanima ne pružimo uslugu."

Obersnel je zaključio kako su sva komunalna društva završila s dobiti, a da se ciklus investicija nastavlja.

Aktualni sat: kazalište i stadion

Prije opsežnoga dnevnog reda sjednice održan je aktualni sat. Hrvoje Burić, bivši HDZ-ov vijećnik, pojavio se nakon nekoliko mjeseci, prvi put kao nezavisni vijećnik, te pitao što je s tajnim ugovorom s bivšom intendanticom kazališta. 

Dok on tvrdi da Grad izgubio sudski spor, da je na račun kazališta sjela ovrha i da je kazalište bilo u blokadi, gradonačelnik Obersnel tvrdi da kazalište nije bilo u blokadi, da ugovor nije bio tajan, već je objavljen na Kazališnom vijeću i internetskim stranicama kazališta, te da ga Grad namjerava poštivati. 

"Ali to je teško nakon utvrđivanja gubitaka od nekoliko milijuna kuna. Ugovor će biti realiziran kad dobijemo izvještaj Ministarstva financija i drugih nadležnih tijela, uz pretpostavku da nije bilo kaznenih djela", rekao je gradonačelnik te poručio Buriću da je rekao sve što je imao, a on neka se nastavi smijati. "Sada iz treće klupe, prije iz prve, a doći ćete vi i do zadnje", podrugljiv je bio Obersnel.

Gradnja novog stadiona na Kantridi može početi odmah, ali bez hotela i dodataka, rekao je Obersnel na aktualnom satu. Podsjetio je da je izgradnja kampa na Rujevici koštala 20 milijuna eura, a višestruko skuplja Nova Kantrida čekat će izmjenu GUP-a barem još godinu dana.

Sjednicu Gradskoga vijeća pratila je Blanka Uzelac: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.