Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka premijera dokumentarnog filma "Tusta"

21.11.2019.

11:40

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: PR Art-kino Croatia

Foto: PR Art-kino Croatia

Foto: - / -

"Tusta", biografski dokumentarac o životu Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog rock benda KUD Idijoti iz Pule, imat će večeras u 20 sati riječku premijeru u Art-kinu Croatia. Premijeri će prisustvovati i redatelj Andrej Korovljev.

Branko Črnac Tusta, najveći frontmen ex-Yu punk-rock scene, postao je simbolom slobodnog mišljenja i zdravog razuma na našim prostorima.

Andrej Korovljev je biografski dokumentarac složio od arhivskih materijala i intervjua s gitaristom Sašom MilovanovićemVerudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, te kolegama i suvremenicima.

Drugi dio specifične rock and roll priče posvećen je ograničenom djelovanju benda u Hrvatskoj na prijelazu stoljeća - beskompromisni Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ.

U finalu filma redatelj se fokusirao na posljednje godine i prerani kraj Tustinog života te otkriva manje poznatu, intimnu, ljudsku dimenziju bez koje frontmen KUD-a Idijoti ne bi mogao steći takav društveni značaj.

Premijerno prikazan na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu, uz nagradu publike na Liburnia Film Festivalu, film je gostovao i na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest te Filmskom festivalu Slobodna Zona.

Poslije filmske projekcije u Art-kinu Croatia slijedi after party u Palachu uz Lutke na koncu, beogradski tribute bend KUD Idijota. Ulaznice za koncert prodavat će se u atriju Art-kina prije premijere i na ulazu u Palach.

Na projekciju pozitivne, ponosne i jake priče poziva redatelj, glavom i bradom, poslušajte:

Andrej Korovljev: Pozitivna, ponosna i jaka priča, pripremio Saša Vuksan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.