Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka premijera Živkovićevog dokumentarca o brodu "Galeb"

11.11.2020.

14:10

Autor: Neva Funčić

Galeb prije obnove (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Galeb prije obnove (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Film o brodu Galeb, brodu koji je u Drugom svjetskom ratu bio potopljen u riječkoj luci da bi nakon obnove bio pretvoren u brod kojim je predsjednik Jugoslavije Josip Broz posjetio osamanest zemalja na tri kontinenta imat će riječku premijeru 11. studenog u Art kinu Croatia s početkom u 19 sati.

Dokumentarni film Galeb Ivana Živkovića Žike ne valorizira povijest, čak ne informira potpuno o njegovoj intrigantnoj povijesti, već daje atmosferu tog vremena, politike, putovanja i posjeta egzotičnim zemljama. Ulaz na premijeru slobodan je za sve posjetitelje, uz obaveznu rezervaciju mjesta, a zbog velikog interesa javnosti dodane su još tri projekcije filma

Film Galeb donosi priču o brodu s kojim je jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe. Na tim putovanjima dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnji treći blok Hladnog rata. U taj savez ušle su mnogoljudne svjetske sile: Indija, Indonezija i Egipat, a okupili su i veliki broj tada dekoloniziranih zemalja svijeta. Jugoslavija je bila lider Nesvrstanih, a Tito njihov vođa.

Dokumentarni film Galeb sadrži i dijelove bogate arhivske građe iz tog doba, kao i iskaze svjedoka toga vremena.

Ivan Živković Žika hrvatski je novinar i televizijski redatelj, producent i scenarist dokumentarnih filmova. Njegov redateljski prvijenac bio je film Ćiro, dokumentarac o Miroslavu Ćiri Blaževiću , a režirao je i tri filma iz dokumentarne tetralogije Varoški amarcord.

Ulaz na premijeru slobodan je za sve posjetitelje, a zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, za dolazak je nužna rezervacija mjesta putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org). Zbog velikog interesa javnosti dodane su još tri projekcije filma - 17., 19. i 20. studenog s početkom u 17:30 sati.

Poslušajte što o "Galebu" i " Galebovoj družini" kaže autor filma:

Živković: brod izuzetno zanimljive povijesti, pripremila Neva Funčić

Galeb prije obnove (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Galeb prije obnove (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.