Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka stvarnost iza ugla: problem ovisnosti

16.09.2022.

13:50

Autor: Matea Krmpotić

Grad Rijeka

Grad Rijeka

Foto: PIXSELL / PIXSELL

Nedavno je jedna fotografija iz centra Rijeke zaprepastila stanovnike ulice u kojoj se nalazi Udruga Terra i njihov drop-in centar - dnevni boravak za osobe koje se bore s ovisnošću. U PROvoxu smo ugostili psihoterapeuta i djelatnika riječke Udruge Terra koja je usmjerena na uspostavljanje odnosa uzajamnog povjerenja i pružanja pomoći ovisnicima. 

U toj mračnoj i zabačenoj ulici, gdje se, s razlogom, smjestio drop-in centar riječke Udruge Terra, jedna je scena nedavno šokirala prolaznike. Na podu su naišli na šprice, medicinski otpad, pa i krv.


"U naš drop-in centar dolaze ljudi koji imaju problem s ovisnosti, dolaze se otuširati, oprati robu, na internet, popiti kavu i družiti se. Međutim, kada popuste i krene žudnja za drogom, oni ne biraju mjesto, dogodi se manjak poštovanja i najbliže im je i najpraktičnije ostati i drogirati se u toj ulici, ispred našeg drop-in centra", opisuje Nikola Serdarević za PROvox Radio Rijeke.


Također, u drop-in centru, svi mogu dobiti čiste igle za intravenozno uzimanje droge. To je nešto što se zove programom smanjenja štete. No, taj je potez mnogima nejasan i mnoge interesira filozofija koja stoji iza toga.


"Mnogi se to pitaju, to je česta dilema u javnosti. Mi nismo udruga koja radi s ovisnicima, mi radimo s ljudima koji imaju problem s ovisnosti. Programi smanjenja štete prvenstveno postavljaju pitanje - kako da najbolje pomognemo i što je najkorisnije u ovom trenutku, opisuje Serdarević.


Pokazalo se da je dijeljenje besplatnih čistih igala dobar potez, vrlo uspješan i vrlo isplativ. I zdravstveni sustav onda ima manje posla s posljedicama", opisuje Serdarević.


Šokantan je podatak da se sve više osoba koje imaju problem s ovisnosti - drogira sa zamjenskim lijekovima koji se mogu dobiti i na recept.


"Počelo se zloupotrebljavati. Ta terapija, ukoliko ju netko uzima na pravilan način, uspješna je. Ovisnost je kao relapsirajuća kronična bolest, i ta terapija pomaže ljudima da normalno funkcioniraju. Radio sam s ljudima koji ne mogu prestati uzimati sve, uzimaju tu terapiju, ali normalno rade i imaju obitelji. Ako se uzima na iglu, intezivniji je, kratkotrajni, ali "zabije". Uzimaju se često na krivi način, zlouptrebljavaju se lijekovi, miješaju se lijekovi. I to je u porastu, nažalost, opisuje Serdarević.


Detaljnije o drogama, ovisnosti u Rijeci, zloupotrebi zamjenskih lijekova i drop - in centru riječke Terre, poslušajte u razgovoru:

Riječka stvarnost iza ugla - problem ovisnosti u Rijeci

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.