Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka subota: sajam sporta, viteške igre, biciklisti, izmjene prometa...

21.04.2017.

16:14

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Današnja subota u Rijeci vam ne može biti dosadna: od jutra do večeri svakih sat vremena možete biti na nekom drugom mjestu i uživati u doživljajima – od sportskih preko političkih do povijesnih. Evo rasporeda, sat po sat!

Najprije se u 10 sati na Gatu Karoline Riječke otvara Homo si teć Expo, izložba vrhunskih brendova sportske opreme i obuće, a na Gatu će se predstaviti i brojne sportske i rekreativne udruge u Primorsko-goranskoj županiji. Sve je to uvod u sutrašnji najveći ulični sportski događaj u Hrvatskoj, Homo si teć, koji obuhvaća čak sedam različitih utrka trkača.

Od 11 sati na Jadranskom trgu počinje okupljanje sudionika Marša za znanost. Oni će se zatim preko Korza i Fiumare uputiti do Konta, na prosvjedno okupljanje zakazano u pet minuta do podneva. Marš se održava istovremeno u Rijeci, Zagrebu i Splitu, a dio je globalnog pokreta koji se održava na Dan planeta Zemlje kao podrška znanosti i spoznajama koje se temelje na činjenicama.

Zbog Povratka Frankopana, Šetalištem Joakima Rakovca u subotu neće smjeti prolaziti osobna vozila, osim stanara, sudionika, autobusa i hitnih službi. Ulicom Vrlije neće se moći voziti u smjeru Krautzekove, a Putem B. Felkera smjet će se vozilima jedino iz smjera Strmice, dok će promet u smjeru središta Trsata biti zabranjen.

U 13 sati na Trsatu počinje defile sudionika proslave Dana Trsata Povratak Frankopana. Oni će u povijesnim odorama proći iz Nugentova parka Putom Bože Felkera prema Dvorani mladosti i zatim Krautzekovom u smjeru Trsatskoga kaštela. Sudjelovat će, među ostalima, Frankopanska garda Trsata, Red vitezova sv. Vida, Rapski samostreličari, Bakarska straža, Ajkule… U 14 sati u Nugentovom parku počinju viteške igre i turnir u gađanju samostrelima.

Za vrijeme prolaska kolone biciklista, promet se zatvara za sva vozila, uključujući i gradski prijevoz. Prolaz će biti dozvoljen jedino hitnoj službi. Prometnice će se zatvoriti 30 minuta prije predviđenog dolaska biciklista, a vremenska razlika između prvog i zadnjeg natjecatelja je desetak minuta. Privremeno će se (od cca 15 do 16:30 sati) ukinuti autobusna stanica ispred "starog Kraša", javljaju iz Grada Rijeke.

Oko 15:30 u središte grada stiže biciklistička utrka Tour of Croatia 2017. Kolona se iz Ulice Franje Račkoga očekuje na Školjiću oko 15:30, odakle voze Fiumarom i Scarpinom ulicom do ulaza na Korzo kod Gradske knjižnice. Na Trgu Republike Hrvatske ulaze na Adamićevu i dalje voze u pravcu zapada prema Preluku. Točan itinerar ulicama našega kraja pronađite ovdje.

U 16 sati na Trsatu počinje jedinstveno uprizorenje povijesne bitke za Trsatsku gradinu iz 1485. godine. Po osvajanju Gradine, održat će se izbor za kapetana Trsata. Cijeloga dana na Trsatu će biti izloženi stari zanati, viteški tabor, srednjovjekovna kuhinja, srednjovjekovni vrtuljak, jahaći konji i kočija… Manifestacija Povratak Frankopana u povodu Dana Trsata ove se godine održava po prvi put, a glavni organizator je Klub prijatelja grada Trsata. Sve završava navečer u Nugentovom parku koncertom Damjana Vasiljevića koji će na gitari svirati rock, pop i blues.

A zbog velikog zanimanja građana, i u subotu će se od 10 do 13 sati moći razgledati skulptura dvoglavog orla, postavljena na vrh kupole Gradske ure. Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke građane će na visinu orla podizati u "košari" vatrogasnog vozila.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.