Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka tržnica u znaku sezonskoga voća, povrća i cvijeća

01.06.2017.

11:16

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan nakon još jednoga riječkog trofeja, jutro u gradu je vrlo dinamično. Tako je i jutros bilo na riječkoj placi: veselo, živo i toplo. Od sezonskoga voća i povrća do cvijeća i festivala domaćih proizovoda...

Kod HNK-a Ivana pl. Zajca postavljeni su štandovi u sklopu Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare, a na njima se prodaju domaći i autohtoni proizvodi i rukotvorine. Svega nekoliko metara naprijed - pravi mali festival cvijeća. Šareno, mirisno i za svakoga ponešto.

Ipak, na riječkoj placi najviše mame sezonske voćke. Marelice su na akciji po 10 kuna, dok su makedonske crvene marelice po 16 kuna. Uvozne trešnje su 16 kuna, zadarske 24, a motovunske 18 kuna. Cijena jagoda razlikuje se od štanda do štanda - ima ih po 10, 13 i onih malo skupljih, 26 kuna. Nektarine imaju još uvijek malo višu cijenu, 26 kuna za kilu.

Pomidor je na relativno stalnoj cijeni - 10 kuna. Kristalka, krastavac i tikvica jutros su se prodavali po 10 kuna, češnjak 40 kuna i crveni krumpir po osam kuna za kilu. Ono što je poskupjelo je brokula, koja je sa 16 kuna došla na 20 kuna u samo nekoliko dana.

Kada krenete u smjeru ribarnice, možete naići i na eko-štandove s proizvodima hrvatskih OPG-ova. Na tom mjestu možete pronaći i heljdino brašno, pogodno za bezglutensku prehranu, po 30 kuna, integralno brašno košta 10 kuna a ima i orašastih plodova: badem po 150 kuna i orah po 90 kuna za kilu.

Sve skupa zrači pozitivnom i ljetnom atmosferom, pa vrijedi ukrasti nekoliko minuta u danu za đir po riječkoj placi! Poslušajte javljanje s riječke place, koje možete čuti svakoga četvrtka malo poslije 9 sati u našem programu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.