Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka znanost: Josip Brnić dobitnik državne nagrade za životno djelo

19.12.2019.

12:15

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Josip Brnić / privatni arhiv

Foto: Josip Brnić / privatni arhiv

Foto: - / -

Na svečanosti u Hrvatskome saboru dodijeljena su najveća državna priznanja za znanost. Dodijeljeno ih je šest za životno djelo, 14 godišnjih za znanost, pet za njezinu popularizaciju i promidžbu te šest godišnjih za znanstvene novake. Nagradu za životno djelo dobio je i Riječanin Josip Brnić.

Nagradu za životno djelo dobili su: akademik Slobodan Vukičević za područje biomedicine i zdravstva, akademik Boris Senker za humanističke znanosti, Josip Brnić za tehničke, Dragan Milanović za društvene, posmrtno Vlado Kovačević za biotehničke, a uime nagrađenih zahvalio je akademik Pavao Rudan, dobitnik nagrade za prirodne znanosti.

Prof. dr. sc. Josip Brnić, professor emeritus Tehničkog fakulteta u Rijeci izabran je za nagradu za životno djelo za cjelokupni opsežni znanstvenoistraživački, znanstvenonastavni te organizacijski rad u području tehničkih znanosti i obrazovanja u zemlji i inozemstvu.

Rodom s Krka, Brnić je cijelu karijeru, od studija na dalje, vezan uz Tehnički fakultet u Rijeci, iako bi nabrajanje inozemnih institucija s kojima je surađivao i na kojima je predavao oduzelo prilično prostora. Među ostalim gostujući je ili počasni profesor na četiri sveučilišta u Kini.

Profesor Brnić gostovao je u emisiji Akademskih kvarat ure, poslušajte: 

Akademskih kvarat ure: Josip Brnić državna nagrada za životno djelo, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.