Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječke registracijske pločice: broj više, slovo manje

19.01.2017.

10:15

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odnedavno riječkim ulicama vozi sve više automobila s registracijskim pločicama koje imaju četiri broja i jedno slovo. To je bio povod da u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj istražimo koliko je uopće vozila u našoj županiji i kako im se dodjeljuju registracijske oznake.

Tko je često na cesti, sigurno ih je primijetio - RI, četiri broja i slovo A. Takve registracijske oznake imaju i najnovije Autotrolejeve "harmonike". Ovakve tablice imaju vozila registrirana u Rijeci i okolici od sredine studenoga prošle godine, a razlog je jednostavan: iscrpljene su kombinacije s tri broja i dva slova.

U Primorsko-goranskoj županiji bilo je registrirano 162.167 vozila na kraju 2016. godine. Od toga broja oko 138 tisuća vozila u vlasništvu je fizičkih osoba, govori nam voditeljica Odjela za prometne isprave Policijske uprave Primorsko-goranske Ljiljana Novaković.

Dodjeljivanje registracijskih oznaka vozilima zapravo je jednostavno. One "stare" počinju od broja 100 i idu do 999 za svaku kombinaciju slova, od AA do ZZ. Isključena su sva slova s kvačicama i crticama (č, ć, dž, đ, š, ž) te nj i lj, dakle ostaju 22 slova hrvatske abecede. Sve njihove kombinacije uz 899 brojevnih kombinacija daju 435.116 mogućih registracijskih oznaka.

S "novim" tablicama, koje imaju četiri broja i jedno slovo, računica je nešto lakša: 22 slova puta 8999, koliko je brojevnih kombinacija između 1000 i 9999 - ukupno 197.978 registracijskih tablica. Pitate se što je s tablicama od 000 do 099 i od 0000 do 0999? Postoje ako ih želite, odnosno mogu se dobiti na zahtjev.

Takve tablice, u kojima sami birate brojeve i slova, koštaju 278 kuna i dobit ćete ih, naravno, ako vaša željena kombinacija već nije zauzeta. Procedura nije složena: na šalteru u policijskoj upravi predajete zahtjev, službenici provjeravaju dostupnost registracijske oznake, plaćate i tablice dobivate za nekoliko tjedana.

Postoje i posebne registracijske oznake na kojima, primjerice, želite ispisati svoje ime. Nakon oznake područja (kod nas RI) i hrvatskoga grba, možete izabrati od tri do sedam slova i(li) brojeva. Takve pločice koštaju dvije tisuće kuna, koliko treba plaćati svakih pet godina. Jedan od uvjeta je da sadržaj na registraciji bude primjeren. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.