Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječke, sušačke i primorske priče u novom broju Sušačke revije!

22.12.2022.

11:28

Autor: Alen Čemeljić

Sušačka revija 119/120

Sušačka revija 119/120

Foto: Vedrana Lisica Pavlović / Radio Rijeka

˝Podizanje ljudske svijesti trebao bi biti naš zajednički zadatak, zapravo zadatak svih ljudi, jer u svijetu u kojem živimo prevladava pohlepa, sebičnost i sumanuta ideja neprekidnog rasta. Svijet je takav upravo zbog niske razine ljudske svijesti , a korupcija nije ništa drugo nego sebičnost, pohlepa i ograničeni um.˝ To su misli dr Sanje Barić, profesorice s riječkog Pravnog fakulteta i rado viđene osobe u našem javnom prostoru, u novom broju ˝Sušačke revije˝, neprofitnog časopisa kojeg izdaje Klub Sušačana.

Između dvadesetak sušačkih, riječkih i primorskih priča ističe se i razgovor s bečkom novinarkom Melitom Šunjić koja je rođena u Rijeci, ali već je kao beba s roditeljima preselila u Beč.


Nakon što je Rijeka ponijela laskavu titulu europske prijestolnice kulture na nekoliko se mjeseci preselila u rodni grad koji ju je pozitivno iznenadio svojom urbanošću. 


U novom broju ˝Sušačke revije˝ možete vidjeti i klapu Luka u potpuno novom ruhu, a Elvis Stanić priča o svojoj ljubavi prema jazzu i o tome kako na Kvarneru imamo vrhunske jazz glazbenike - Charlia, Razza, Tončija, Zvjezdanu, , Meri, Astrid, Albu, … 


Zlatan Marunić je opisao kako su nastali stihovi: ˝ki profumi, ki kolori, s čen san ovo merital…, a populartna glumica Ana Vilenica priznala je kako bi se rado vratila u Rijeku. 


Ljubo Španjol nas je vratio u vrijeme kada je Rijeka bila najjače industrijsko središte u Jugoslaviji i kada je ˝Adriagradnja˝ kojoj je bio na čelu zapošljavala čak 20 tisuća ljudi, te kako je ta tvrtka izgradila Srdoče, Škurinje, Marčeljevu Dragu i još puno toga. 


Negdje upravo u to vrijeme - sedamdesetih godina prošlog stoljeća Milan Grabovac ˝Šteko˝, legenda Kvarnera, igrao je na parketu Dvorane mladosti protiv najboljih košarkaša Europe - Rate Tvrdića, Dragana Kićanovića, Mirze Delibašića, Dražena Dalipagića i ostalih velikana nekadašnje jugoslavenske košarke. Sve to, priča ˝Šteko˝, pred prepunom Dvoranom mladosti. Nekad bilo … 


Novi broj ˝Sušačke revije˝ piše i o Ugovoru u Trianonu , jedan je to od pet ugovora koje su zemlje gubitnice u Prvom svjetskom ratu morale potpisati. 


Tim ugovorom kojim je Ugarska izgubila 70 posto teritorija nije bila obuhvaćena i Rijeka. ˝Riječko pitanje˝ na inzistiranje američkog predsjednika Wilsona bilo je ostavljeno za ˝kasnije˝.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.