Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Riječke veze": tribina o razvoju riječke luke - koji je pravi put?

08.11.2017.

12:35

Autor: Robert Ferlin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga građana Riječki val organizirala je sinoć tribinu o budućnosti i perspektivama riječke luke. Tribinom su uglavnom prevladavali pesimistični tonovi jer lučka je infrastruktura na razini one s kraja 19. stoljeća.

Najveći problem jače gospodarske suradnje između Rijeke i Budimpešte je loša željeznička infrastruktura, naglasio je mađarski veleposlanik József Magyar na današnjem primanju kod riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Sugovornici su se složili da je riječka luka sve manje konkurentna zbog loše povezanosti koridora Rijeka - Zagreb- Budimpešta. "Potrebna je ili ozbiljna rekonstrukcija postojeće željeznice ili dugoročno planiranje nove, tzv. nizinske pruge, bez čega riječka luka teško može održati svoju konkurentnost u narednim godinama", rekao je riječki gradonačelnik.

"Mi smo zečevi koji se guraju u borbu bikova", slikovito je opisao prof. dr. Damir Zec pokušaj Rijeke da se kao kontejnerska luka značajnije nametne na svjetskom tržištu. Konkurencija iz Kopra i Trsta već je daleko naprijed, a nizinska pruga, koja bi značajno povećala promet riječke luke, još je samo ideja. 

Uz to, Rijeka je premala da bi se mogla nametnuti nekom od velikih svjetskih brodara, i zato bismo morali naći načine da se razvijamo i bez kontejnera. Postoje deseci drugih niša koje generiraju prihod i mogu proizvesti bolji grad nego što imamo sada.

Vezovi za velike jahte, privlačenje manjih, tzv. butik kruzera, ili bolje iskorištavanje industrijske baštine - tek su neke od tih niša koje bi otvarale radna mjesta i nove perspektive. Forsiranje terminala za prihvat nekoliko milijuna kontejnera je borba za koju ni Rijeka niti Hrvatska nemaju dovoljno industrijske proizvodnje koja je bitan preduvjet za to, rekao je, između ostalog, prof. dr. Damir Zec, jedan od sudionika tribine "Riječke veze"i predsjednik Nadzornog odbora Jadrolinije.

Dr. Damir Zec tvrdi da bi trebalo početi razmišljati i izvan kontejnerskih gabarita, a s njime je razgovarao Robert Ferlin – poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.