Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki 12-godišnjaci imaju 4 puta zdravije zube od vršnjaka u Hrvatskoj

22.03.2017.

14:10

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Djeca i mladi s područja Primorsko-goranske županije imaju najzdravije zube u Hrvatskoj, zahvaljujući programu unapređenja oralnog zdravlja. Devet godina ga u vrtićima i školama provode županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo, Klinika za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka i Medicinski fakultet.

Upravo se na Medicinskom fakultetu danas, u povodu Dana oralnoga zdravlja, prvašiće uz pjesmu, bajke i igrokaz učilo kako pravilno prati zube.

Posebice su dobri rezultati postignuti kod dvanestogodišnjaka - oni imaju četiri puta zdravije zube od svojih vršnjaka u Hrvatskoj. Djeca u petom razredu osnovne škole na području Primorsko-goranske županije u prosjeku imaju jedan pokvaren zub, dok u ostatku Hrvatske djeca prosječno imaju po četiri zuba s karijesom, plombom ili im je zub izvađen. To je najgora statistika u Europi - na ljestvici po tzv. kep indexu zuba iza Hrvatske je jedino Bugarska.

Županijski program "Unapređenje oralnog zdravlja djece i mladih" od  2013. godine provodi se i u dječjim vrtićima Primorsko-goranske županije. Tete i studenti Medicinskog fakulteta s djecom redovito četkaju zube, a o pravilnoj oralnoj higijeni trenutačno uči oko 7600 mališana predškolskog uzrasta. Dvadesetak vrtića opremljeno je i ormarićima za držanje pribora za četkanje zuba.

Liječnici i stomatolozi preporučuju da se kod zubara s djetetom prvi put na preventivni pregled krene kad nikne prvi zubić. O mliječnim zubima treba brinuti kao i o trajnima, a zube obavezno treba prati dva puta dnevno - ujutro te navečer, nakon čega ne smijemo konzumirati ništa osim vode.

Program "Unapređenje oralnog zdravlja djece i mladih" prvi u Hrvatskoj počeo je provoditi županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo u Rijeci, o čemu je sa specijalisticom javnog zdravstva i voditeljicom Odjela socijalne medicine u NZZJ PGŽ-a Helenom Glibotić Kresina razgovarala Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.