Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:02 / 13.03.2016.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić

Riječki anesteziolozi u Mariboru: prva iskustva suradnje

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Godinama svjedočimo tomu kako brojni stručnjaci, među kojima i mladi s tek završenim fakultetom, odlaze iz zemlje. Hrvatska iskustva nisu jedinstvena. KBC Rijeka nedavno je sporazumom o suradnji regulirao odlazak anesteziologa u Maribor - kakva su iskustva?

U posljednje tri godine desetak anesteziologa napustilo je riječki Klinički bolnički centar, a znatno veće plaće samo su jedan od razloga. U riječkoj bolnici trenutno ih je četrdesetak, a njihov daljnji odlazak pokušavaju zaustaviti potpisivanjem ugovora o suradnji sa Sveučilišnim kliničkim centrom Maribor.

Pročelnik odjela anesteziologije riječkog KBC-a Boban Dangubić jedan je od 20 riječkih anesteziologa koji odlazi na rad u Maribor, u drugu slovensku bolnicu po veličini. "Dođete i suvereno vladate bez obzira u kojoj operacijskoj dvorani radite, bez obzira radite li u JIL-u. Vidite da je naša edukacija, odnosno naša specijalizacija sasvim zadovoljavajuća, da možete apolutno mirno vladati i raditi u uvjetima i u zapadnoj Europi," tumači Dangubić.

Nedavno potpisanim ugovorom između KBC-a Rijeka i Sveučilišnog kliničkog centra Maribor regulirana je suradnja te određen rad naših liječnika u Sloveniji. Sanacijski upravitelj riječkog KBC-a Davor Štimac među ostalim kaže da je time zaustavljen odlazak medicinskih stručnjaka iz Rijeke. Riječki anesteziolozi su u Mariboru, u prosjeku, jednom mjesečno i to vikendom, tako da ne ugrožavaju sustav matične bolnice.

Anesteziolozi su jedno od najtraženijih zanimanja u zapadnoj Europi, pa se samo na natječaj u slovenskoj bolnici javilo čak 200 liječnika. Migracija liječnika po susjednim državama uobičajena je stvar u svijetu, tumači anesteziolog Dangubić i dodaje da slovenski anaesteziolozi idu raditi u Austriju, a Austrijanci idu prema drugim dijelovima Europe.

Rad specijalista o čijem znanju doslovno ovise životi pacijenta na operacijama, prema mnogima je premalo plaćen. Hrvatski anesteziolozi zadađuju tri do četiri puta manje od slovenskih kolega tako da, pri donošenju odluke o odlasku u inozemstvo, osim stručnog usavršavanja, nije zanemariv i financijski razlog. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.