Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki Autotrolej: prosječna starost voznog parka ispod sedam godina

05.09.2022.

13:43

Autor: Hina

Novi zglobni autobus

Novi zglobni autobus

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Komunalno društvo Autotrolej nabavilo je 37 novih autobusa za javni prijevoz, vrijednih 82,2 milijuna kuna. 14 od njih predstavljeno je u ponedjeljak na autobusnom terminalu na riječkoj Delti.

Još malo novih riječkih autobusa

Još malo novih riječkih autobusa

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Riječ je o 14 vozila marke MAN: sedam dizel zglobnih gradskih niskopodnih autobusa, vrijednih 24,2 milijuna kuna, kapaciteta 166 putnika, te sedam solo gradskih niskopodnih autobusa, vrijednih 17,2 milijuna kuna, kapaciteta 92 putnika.


Prva skupina od 23 nova vozila marke Iveco, od kojih 12 solo gradsko-prigradskih poluniskih autobusa i 11 midi prigradskih autobusa predstavljena je još u srpnju.


Autobusi su nabavljeni u sklopu europskog projekta Nabava novih autobusa za Komunalno društvo Autotrolej d.o.o. II, za koji je iz europskog fonda Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. osigurano bespovratnih 55,6 milijuna kuna.


Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao je da će uvođenje novih autobusa u promet unaprijediti kapacitete Autotroleja i približiti ga europskim standardima povećanjem brzine putovanja i smanjenjem operativnih troškova.


Unaprijedit će se pouzdanost i sigurnost prometa te smanjiti emisije štetnih plinova i zagađenje zraka, kazao je Filipović naglasivši da je prosječna starost autobusa Autotroleja sada manja od sedam godina.


Svi novi autobusi kao pogonsko gorivo koriste dizel, opremljeni su eko-motorima i unaprijedit će javni prijevoz na području grada Rijeke i prigradskih sredina. Poslušajte što je na predstavljanju novih vozila rekao gradonačelnik Filipović:

Filipović: novi autobusi uz novi vozni red

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.