Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki branitelji Vladi: Proglasite Vulina nepoželjnim u Hrvatskoj

23.06.2015.

11:59

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Srbijanski ministar Aleksandar Vulin nije slučajno bio na komemoraciji u Jadovnom, a svojim je istupom o kardinalu Stepincu kao "ustaškom vikaru" ispunio ulogu koju mu je namijenio Milorad Pupovac - rezolutni su članovi riječke Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Izjavu ministra Vulina u Jadovnu o blaženom Alojziju Stepincu Zagrebačka je nadbiskupija ocijenila kao vrijeđanje najdubljih osjećaja katoličkih vjernika. Za Hrvate je ta izjava ponižavajuća, a za svakoga istinoljubivog čovjeka gaženje istine, poručuju. Odgovornima u hrvatskoj Vladi Zagrebačka nadbiskupija zamjera što predstavnicima vlasti druge države dopuštaju iznošenje neistina i vrijeđanje hrvatskih građana, tim više što su poznati i raniji Vulinovi istupi tijekom posjeta Hrvatskoj.

U riječkom UHDDR-u sramotnim smatraju izostanak reakcije predstavnika hrvatske vlasti na komemoraciji, budući da je ministar Aleksandar Vulin poznat i po ranijim neprimjerenim izjavama koje vrijeđaju ne samo hrvatske branitelje i njihove obitelji, već i vlast i građane. Dragovoljci traže od Vlade Vulina proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. U tome ih podržava i niz stranačkih odbora za branitelje te udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

"Mi branitelji klanjamo se svakoj nevinoj žrtvi, no ne želimo prihvatiti povijesne krivotvorine i manipulacije. Stoga smo pozvali institucije hrvatske države da osiguraju novac i provedu znanstveno utemeljeno istraživanje kojim će se utvrditi točan broj žrtava", kaže predsjednik UHDDR Rijeka Mile Biondić. Izbjegavanjem sveobuhvatnog istraživanja, dodaje, otvara se prostor da se cijeli hrvatski narod proglasi genocidnim. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.