Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki Centar za autizam predstavlja priručnik za učenje o emocijama

17.11.2021.

13:59

Autor: Neva Funčić

Foto: Centar za autizam

Foto: Centar za autizam

Foto: - / -

Centar za autizam Rijeka objavio je priručnik za učenje o emocijama "Osjećaji od JA " autorice Sanje Barić. Predstavljanje je najavljeno u 18 sati u Dječjoj kući , u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka.

Priručnik je pripremljen kao pomoć roditeljima, članovima obitelji, učiteljima, pomoćnicima, prijateljima i svima koji poučavaju, pomažu ili se druže s osobama s poremećajem iz spektra autizma, kako bi ih mogli i znali poučiti znanjima o emocijama, načinima prepoznavanja svojih i tuđih emocionalnih stanja, njihovom izražavanju i odabiru ponašanja u skladu s njima, odnosno upravljanju svojim emocijama i ponašanjem.

Psihoterapeutkinja i rehabilitatorica, profesorica Sanja Barić nada se da će priručnik pomoći mnogima, jer je u njemu sažeto iskustvo i znanje stečeno 25-godišnjom praksom u radu s autističnom djecom. Recenzentice su Jasmina Frey Škrinjar i Tamara Martinac Dorčić, tiskano je 400 primjeraka, ali je besplatno dostupno i online izdanje na mrežnim stranicama Centra za autizam Rijeka.

Sposobnost upravljanja emocijama je važna jer nam pomaže u suočavanju s frustracijama, strahovima, uzbuđenjima i drugim vrstama emocija, na način da nas one ne preplavljuju te nam ometaju učenje i razvoj. Kada govorimo o osobama s poremećajem iz spektra autizma (PSA) i emocijama nailazimo na nedovoljno istraženo područje. Razlog je tomu što većina osoba s PSA, zbog načina na koji razmišljaju, nisu u stanju prepoznati, iskazati te primjereno reagirati na vlastite i tuđe emocije. No osobe s PSA uz puno poticaja i podrške mogu naučiti razlikovati emocije.

Takva znanja valja im predočiti najbolje metodom vizualne podrške, a načini učenja te sadržaji i metode poučavanja o znanjima o emocijama opisani su u priručniku „Osjećaji od JA". Poslušajte razgovor:

Sanja Barić, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.