Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki dokumentarac o Zapadnoj obali

02.09.2013.

11:07

Autor: Saša Vuksan / Boris Kanazir / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvoje Riječana boravilo je gotovo dva mjeseca na Zapadnoj obali koju naseljava 2,5 milijuna Palestinaca. Barbara Babačić i Branko Manzin tamo su snimali dokumentarac „Naseljenici - naši novi susjedi s puškama".

Redateljica Barbara Babačić i snimatelj Branko Manzin boravili su u Ramali, jedinom urbanom naselju Zapadne obale, i saznali što se događa iza zida kojim je ta zemlja okružena. Željeli su prikazati palestinsku stranu priče koju mediji često prešućuju. Tako je nastao 55-minutni dokumentarac prikazan na nedavno održanom Liburnia film festivalu

Tražili su i pronašli odgovore na pitanja kao što su kako žive Palestinci u uvjetima kolonizacije, zašto su promijenili metode borbe, što se sve starosjediocima oduzima i uživaju li ikakvu pravnu zaštitu, koliko je opasno biti stranac u Zapadnoj obali.

Svoje dane s Palestincima Saši Vuksanu za emisiju Disco partizani opisao je snimatelj Branko Manzin, koji je autor fotografija koje možete pogledati u fotogaleriji, a pogledajte i najavu filma:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.