Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki dragovoljci: mirnim prosvjedom protiv performansa

03.08.2015.

12:30

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvadesetu obljetnicu Oluje riječki će dragovoljci, uz podršku članova ostalih udruga proizišlih iz Domovinskog rata, obilježiti mimohodom kroz centar grada. Okupljanje je u 19 sati na Mostu hrvatskih branitelja, a prolazak Korzom završit će mirnim prosvjedom ispred Gradske vijećnice.

Riječ je o prosvjedu vezanom uz najavljeni performans "Drugi rat" koji će se 5. kolovoza održati u HNK Ivana pl. Zajca, a koji, ističe predsjednik UHDDR Rijeka Mile Biondić, dragovoljci i druge udruge Domovinskog rata smatraju drskom provokacijom.

Program u HNK Zajcu počet će u srijedu u 20 sati, a razgovor će voditi Vesna Janković

U performansu će pet protjeranih žena različitih nacionalnosti govoriti o svojim ratnim sjećanjima na Oluju. To je dio projekta  Srpskog narodnog vijeća, Documente te intendanta riječkog kazališta Olivera Frljića.

Obzirom da se performans održava na isti dan kada je u Srbiji proglašen dan žalosti, dok se u Hrvatskoj obilježava dvadeset godina akcije Oluja, Udruga dragovoljaca te udruge koje ih podržavaju, osuđuju, kako kaže Biondić, sramotan događaj i stav riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji performans podržava.

Gradonačelniku su dragovoljci uputili otvoreno pismo u kojem navode niz ispada koji, kako piše, ne proizlaze iz Frljićevog kulturnog rada, već se tiču njegovih političkih izjava.

Pismom ponovo traže da se Frljić razriješi dužnosti intendanta. „Nama kojima Oluja predstavlja trenutak dolaska slobode, ovoga će puta biti dovoljne gradske ulice i podrška sugrađana", zaključio je Biondić. Poslušajte izjavu i pročitajte pismo Biondića Obersnelu, kao i gradonačelnikov odgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.