Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki dragovoljci na Dan neovisnosti protiv Frljića i Jovanovića

06.10.2015.

18:04

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Rijeka obilježit će u četvrtak Dan neovisnosti performansom u izvedbi Udruge žena Domovinskog rata Zadar. "Čobanizam i renesansa" bit će izvedeni u pet minuta do podneva pred riječkim HNK Ivana pl. Zajca, iako Grad Rijeka to nije dozvolio.

Performansom dragovoljci nastavljaju svoje protivljenje načinu rada aktualnog intendanta Olivera Frljića. "Performans govori o ljubavi i poštovanju, govori o zaslugama ljudi koji su iznesli Domovinski rat i koji su stvarali temelje za ovu hrvatsku državu. Želimo također reći kako se u kazalištu doista treba dogoditi izmjena i da na mjesto intendanta Frljića treba doći osoba koja će se baviti kulturom, a ne politikom", ističe predsjednik riječkih dragovoljaca Mile Biondić.

Također, riječki dragovoljci pozivaju sve udruge proizišle iz Domovinskog rata na bojkot polaganja vijenaca koje organizira Grad Rijeka prigodom 8. listopada, Dana neovisnosti. "Jednostavno zbog toga što smatramo da su hrvatski branitelji stvarali ovu državu, da su zadužili generacije i da ih nitko nema pravo vrijeđati, a najmanje netko tko je i sam bio hrvatski branitelj poput gospodina Jovanovića," navodi Biondić.

Razlog pozivu na bojkot je što još nije stigla isprika Željka Jovanovića, niti se riječki SDP ogradio od, kako kažu riječki dragovoljci, vulgarnih i neprimjerenih riječi o braniteljima, objavljenih na Jovanovićevom Facebook profilu još prije dva mjeseca. Riječki će dragovoljci na Dan neovisnosti, na grobljima Drenova i Trsat te na Mostu hrvatskih branitelja, položiti vijence i zapaliti svijeće izvan službenog protokola Grada Rijeke. Poslušajte prilog Larisse Smokvine:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.