Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki dron za borbu protiv komaraca nagrađen kao najbolji u Europi!

27.06.2017.

16:37

Autor: T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu najveće europske poslovno-tehnološke konferencije o primjeni bespilotnih letjelica UAV Expo Europe u Bruxellesu, riječka tvrtka "Vectrino" dobila je nagradu "Drone Hero Europe" za najbolji start-up projekt koji koristi ovu tehnologiju.

Riječ je o inovativnoj metodi suzbijanja i kontrole komaraca dronovima, razvijenoj u suradnji s riječkom tvrtkom "Dezinsekcija". Žiri je u pojašnjenju izbora pobjednika izdvojio ovaj projekt kao "nositelja promjena na globalnoj razini, zahvaljujući konceptu koji udovoljava stvarnim potrebama društva te može značajno doprinijeti sprječavanju smrtonosnih bolesti čiji su prijenosnici komarci”. 

Primjenom ove metode dronovima se brzo i temeljito može pregledati različite, pa i teško dostupne terene, navode u priopćenju iz tvrtke "Vectrino". Letjelice su opremljene NIR kamerama infracrvene svjetlosti, pomoću kojih softver detektira sve vodene površine te automatski navigira letjelice da izbacuju točno određenu količinu larvicida, sredstva koji se koristi u suzbijanju komaraca, prema izračunatom volumenu vode. 

Kompletan proces može biti u poptpunosti automatiziran. Tijekom izvedbe se na terenu koriste pametni telefoni ili tableti, a sve informacije ostaju pohranjene u cloudu. Uz pomoć 3D printera, riječka ekipa razvila je i prototip dodatka za dron, u kojem su pohranjene, i iz kojeg se ispuštaju, tablete s larvicidom.

- Riječ je u potpunosti o autorskom projektu na kojem smo radili proteklih godinu dana, koristeći mogućnosti koje nam pruža najnovija tehnologija kako bismo osmislili rješenje za suzbijanje komaraca, koje je jeftinije i praktičnije u izvedbi, a ujedno i ekološki prihvatljivo, u odnosu na dosadašnje metode. Moram se zahvaliti timu koji kojeg uz mene čine Toni Dujmović, Duje Kalajžić i Jelena Petković, koji su doprinijeli razvoju rješenja i ovom fantastičnom priznanju. Za nas ono znači dodatan poticaj u ostvarivanju projekata ovoga tipa, za koje nam je važno da su praktični i primjenjivi u postizanju kvalitetnih rezultata u uštedi, jednostavnijoj izvedbi, kontroli ili analizi", izjavio je Josip Rukavina, direktor tvrtke "Vectrino", po povratku iz Bruxellesa.

Ukupno deset finalista ovog međunarodnog natječaja dobilo je priliku prezentirati svoj rad u sklopu sedmominutnog izlaganja na konferenciji te na taj način uvjeriti ocjenjivački sud u vrijednost projekta. Razgovor Tatjane Sandalj s Jelenom Petković poslušajte na ovom linku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.