Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki e-romobili: polovica svih prijeđenih kilometara u Hrvatskoj

19.09.2023.

12:26

Autor: Ivan Ribarić

Edukacija sigurne vožnje na riječkom Korzu

Edukacija sigurne vožnje na riječkom Korzu

Foto: Ivan Ribarić / Radio Rijeka

Rijeka je jedan od najatraktivnijih gradova za e-romobile, s najviše prijeđenih kilometara u Hrvatskoj. Pilot projekt od prije tri godine razvio se u vrlo popularan način kretanja, pa se sada na riječkim ulicama i trgovima može pronaći oko 600 romobila.

Galerija
Primjeri razbijenih romobila, Foto: Ivan Ribarić/Radio Rijeka
Romobil koji je završio u moru, Foto: Ivan Ribarić/Radio Rijeka

U sklopu europskog tjedna mobilnosti, u Rijeci je održana edukacija sigurne vožnje električnim romobilima koji su u zadnjih nekoliko godina doživjeli pravi procvat.


S velikim brojem vožnji dolaze i problemi, poput vandalizma. Romobili budu uništeni, a nerijetko završavaju i u moru. Krivci su obično osobe mlađe životne dobi ili maloljetnici. Pri tom zaboravljanju na sigurnosnu prijetnju koja proizlazi iz vožnje vandaliziranog e-romobila.


Kada koristite e-romobil važno je poštivati i prometna pravila. Policija najčešće kažnjava nenošenje zaštitne kacige na glavi kaznom od 30 eura, koja se umanjuje za 50 posto ako se plati na licu mjesta.


Direktor za mikromobilnost tvrtke Bolt za Hrvatsku i Sloveniju Ivan Begović tumači da su, od pokretanja projekta, Riječani na njihovim romobilima napravili polovinu prijeđenih kilometara u Hrvatskoj, poslušajte: 

Riječki e-romobili: polovica svih prijeđenih kilometara u Hrvatskoj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.