Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki gimnazijalac osvojio srebro na prirodoslovnoj olimpijadi

15.12.2015.

15:51

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Učenik prvog razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka Noa Jelić Matošević osvojio je srebrnu medalju na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO) koja je od 2. do 11. prosinca održana u gradu Daegu, u Južnoj Koreji.

Hrvatsku su na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih predstavljali: Tea Arvaj (III. gimnazija Osijek), Noa Jelić Matošević (Osnovna waldorfska škola, sada Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka), Petar Nižić-Nikolac (XV. gimnazija Zagreb), Marta Paladin (OŠ Stenjevec, sada Prirodoslovna škola Vladimira Preloga Zagreb), Klara Tomašković (XV. gimnazija Zagreb), Paula Vidas (XV. gimnazija Zagreb). Izabrani su prema rezultatima na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini te dodatnom testiranju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Noa kaže da se nije posebno pripremao za olimpijadu, ali je već u Osnovnoj waldorfskoj školi u Rijeci pokazivao smisao za fiziku, kemiju i biologiju. Odlazak u Koreju platili su njegovi roditelji i rijetki donatori jer u Hrvatskoj nema prave potpore nadarenim učenicima. Čak ni takve da bi Noi, koji se bavi i računalnim programiranjem, darovali računalo - jer on je svoje sastavio od dijelova odbačenih računala.

Na ovogodišnjoj olimpijadi - natjecanju učenika do 15 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta - sudjelovalo je 249 učenika iz 43 države. Natjecanje se odvijalo tijekom tri dana s po jednim danom odmora između. Učenici su prvo rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora odgovora, potom teorijske zadatke i na kraju eksperimentalne zadatke.

Učenici Tea Arvaj, Petar Nižić-Nikolac i Noa Jelić Matošević osvojili su srebrne medalje, a Paula Vidas brončanu medalju, dok su Marta Paladin i Klara Tomašković iz šesteročlane ekipe također pokazale vrlo dobro znanje iz fizike, kemije i biologije, rekao je voditelj natjecateljske ekipe prof. dr. Krešo Zadro.

Sudjelovanje hrvatskih učenika na ovogodišnjoj olimpijadi omogućili su brojni donatori: škole, gradovi i županije iz kojih pojedini učenici dolaze te tvrtke i pojedinci. Na put u Južnu Koreju s njima su, uz voditelja, otišle Andreja Lucić, Tajana Preočanin s PMF-a. S mladim riječkim prirodoslovnim olimpijcem Noom Jelićem Matoševićem razgovarala je Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.