Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki HNS: Gradskim vijećnicima koji izostanu ukinuti naknade

04.10.2018.

16:11

Autor: Hina

Foto: Igor Soban / Pixsell

Foto: Igor Soban / Pixsell

Foto: - / -

HNS-ovi vijećnici riječkoga Gradskog vijeća, među kojima je i njegov predsjednik Andrej Poropat, traže da se vijećnicima koji izostanu sa sjednice ukine naknada od tisuću kuna na mjesec čak i ako dostave ispričnice, priopćeno je iz HNS-a.

Andrej PoropatSandro Vizler i Morana Jokić predlažu da se ukine naknada zbog, kako je navedeno, petero vijećnika koji su se službeno ispričali da ne mogu doći u subotu na nastavak sjednice prekinute u četvrtak, a zatim su, tijekom pokušaja da se nastavi rad Gradskog vijeća, sjedili u obližnjem kafiću.

"Ispričnica je institut kojim gradski vijećnici osiguravaju naknadu ako imaju opravdan razlog za nedolazak, koji, naravno, ne moraju navoditi. Smatramo da je ovih petero vijećnika bezobrazno prevarilo same građane koji će im to sjedenje u kafiću platiti po 1.000 kuna iz svojih džepova", stoji u priopćenju u kojem se od tih vijećnika navodi samo ime Tihomira Čordaševa (Akcija mladih).

"Njihov nedolazak pod krinkom rušenja većine još bi i mogao proći kao objašnjenje da nisu pokazali kako zloupotrebljavaju svoje pozicije i osiguravaju naknadu, a ne dolaze na mjesto na kojem tu naknadu realno i zarađuju. To mjesto je Gradska vijećnica, a ne kafić", ističu HNS-ovi vijećnici.

Predlažu da se vijećnička naknada ne isplati onim vijećnicima koji zbog bilo kojeg razloga ne dođu na sjednicu te da se tako, kako ističu, spriječi daljnja manipulacija novcem građana. 

Od Čordaševa, kao bivšeg predsjednika Gradskog vijeća, očekuju da da ostavku na vijećničko mjesto, ocjenjujući da bi on, kao bivši visokopozicionirani predstavnik tog tijela, "prvi trebao znati da se za ovakve prljave poteze snosi odgovornost". Od ostalih vijećnika koji su, uz ispričnicu, bili u kafiću, očekuju da se odreknu naknade za listopad. 

Sjednica Gradskog vijeća prekinuta je u četvrtak u 19 sati, nakon 10 sati rada, zbog odlaska vijećnika HDZ-a, Liste za Rijeku, Akcije mladih, Živog zida, Mosta nezavisnih lista i Hrvoja Burića (Nezavisna lista Bura) bez objašnjenja te zbog nedostatka kvoruma. U vijećnici je ostalo 18 vijećnika, a za rad Gradskog vijeća potrebno ih je 19.

Nastavak je sazvan za subotu u 19 sati, ali vijećnici HDZ-a, Liste za Rijeku, Mosta, Akcije mladih, Živog zida, Hrvoje Burić te Marinko Koljanin nisu bili u vijećnici kad je sjednica trebala početi. Gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP), kao predlagač, povukao je točke s dnevnog reda pa je sjednica tako zaključena.

U riječkome Gradskom vijeću, koje ima 36 vijećnika, njih 18 su članovi SDP-a u koaliciji s PGS-om, IDS-om, laburistima, SDSS-om, HSU-om te HNS-om koji ih podupire. Drugu polovicu sadašnjeg saziva Gradskog vijeća čine vijećnici HDZ-a, Akcije mladih, Živog zida, Liste za Rijeku, Mosta nezavisnih lista, Nezavisne liste Bura i nezavisni Marinko Koljanin pa tako nema stabilne većine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.