Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki hospicij i Medicinski fakultet pokreću izborni kolegij palijative

17.10.2019.

14:09

Autor: Neva Funčić

S današnje konferencije za novinare (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

S današnje konferencije za novinare (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Medicinski fakultet u Rijeci od iduće će godine uvesti novi izborni kolegij palijativne medicine za studente viših godina. Suradnja je uspješno počela tjednom studentske prakse u riječkom hospiciju, još uvijek jedinom u Hrvatskoj.

Geslo ovogodišnjega Svjetskog dana hospicija je "Moja briga, moje pravo", i upravo uz tu misao su studenti tijekom integriranog tjedna Medicinskog fakulteta i riječkog hospicija mogli učiti kako je dostojanstvena palijativna skrb pravo svakog čovjeka, rekla je ravnateljica Hospicija Marije Krucifikse Kozulić s. Danijela Orbanić. Inicijativa za suradnju potekla je upravo iz hospicija, iskustva su pozitivna, a cilj nam je da postanemo edukacijski centar, rekla je Orbanić.

Dekan Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina istaknuo je kako je riječki hospicij, s 14 kreveta i nakon sedam godina, nažalost, još uvijek jedini u Hrvatskoj. Riječ je o primjeru pozitivne prakse, a fakultet edukacijom studenata treba pomoći da se poboljša briga o ljudima čiji se životi gase.

Za skrb o umirućima potebno je minimalno materijalnih sredstava, a puno ljudskosti i pažnje, što su budući liječnici zorno naučili, rekao je specijalist patološke anatomije i sudske medicine Valter Stemberga, koji je bio mentor studentima na praksi u hospiciju. Studentica Ivana Crnojević dodala je kako su naučili komunikacijske vještine odnošenja prema pacijentima i članovima njihovih obitelji, kao i praktična znanja o terapiji suzbijanja boli.

Orbanić je rekla kako je tijekom sedam godina rada riječki hospiciji zbrinuo više od dvije tisuće pacijenata. "Iako smo na nivou standarda EU, kao stacionarna ustanova tek nastojimo ući u zakonske okvire RH", rekla je Orbanić. Dekan Rukavina je pak istaknuo da do novog kolegija palijativne medicine,Medicinskom fakultetu predstoji još duga administrativna procedura. Poslušajte što su rekli u povodu Svjetskog dana hospicija:

Suradnja hospicija i Medicinskog fakulteta, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.