Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki jezični krajolik ili svi riječki jezici

18.11.2020.

18:41

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Riječki jezični krajolik, tema izložbe koja je na riječkom Kampusu postavljena još do kraja tjedna, tema je i predavanja Sveučilišta za 3. dob što će ga 19. studenoga u podne na Zoom platformi Sveučilišta za 3. dob održati profesorica Diana Stolac.

Jezični krajolik je jezikoslovni pojam koji označava sve natpise u nekoj sredini, od cestovnih znakova i službenih natpisa na državnim i lokalnim institucijama preko reklama ili grafita, do privatnih natpisa. Natpisi se bilježe, opisuju i komentiraju u sociolingvističkom i kulturnom kontekstu i tako nastaje opis jezičnog identiteta prostora.

Diana Stolac s Odsjeka za kroatistiku riječkog Filozofskog fakulteta sjeća se kako ju je s tom, relativno novom sociolingvističkom disciplinom, upoznao Jim Hlavach sa sveučilišta u Melbournu u Australiji s kojim inače surađuje na jednom drugom projektu.

I tako je počeo rad na prikupljanju građe koja je sada predstavljena izložbom što je postavljena na šetnici u kampusu riječkoga sveučilišta, na otvorenom. Puno više bit će zabilježeno knjigom o riječkom jezičnom krajoliku što je Stolac i Hlavach najavljuju za veljaču, a riječ je o prvoj knjizi u Hrvatskoj koja će opisivati jezični krajolik neke urbane cjeline.

Već letimičan pogled na izložbu potvrdio je ono što znamo, da je Rijeka tradicionalno višejezični i višekulturni urbani prostor, dio europskoga kulturnog prostora u 21. stoljeću, ali i dio europskoga kulturnog prostora ranijih stoljeća.

Istraživanje riječkog jezičnog krajolika nudi novo čitanje grada, a osim što vas fotografijama potičemo da pogledate izložbu, svima koji neće moći čuti predavanje dr. Stolac na Zoom platformi Sveučilišta za 3. dob, preporučujemo da u nastavku poslušaju razgovor s profesoricom emitiran u emisiji Akademskih kvarat ure:

Akademskih kvarat ure: Riječki jezični krajolik, pripremila Tatjana Sandalj

Galerija
Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.