Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki kalendar - alternativa nasilju koje se događa svuda oko nas

16.11.2015.

14:09

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dijeleći ruže građanima na riječkom Korzu, kao simbol nenasilja - udruge Ri rock, Rijeka Tattoo Expo i SOS telefon Rijeka, zajednički su obilježile današnji UNESCO-ov Međunarodni dan tolerancije. Predstavili su i alternativni kalendar, a sve kao uvod u ovogodišnji Ri Rock Festival.

Na štandu na Korzu predstavljen je još jedan riječki kalendar, ovoga puta nastao suradnjom triju udruga. Prvi Riječki alternativni kalendar čine fotografije glazbenika, tetoviranih pojedinaca, volontera i ostalih građana s jasnom porukom: "postoji alternativa nasilju". Svi primjerci kalendara brzo su rasprodani, ali ponovno će se prodavati po trideset kuna na svim važnijim rock-događanjima u Rijeci. Prihod od prodaje ide udruzi SOS telefon Rijeka.

Volonterka, psihologinja Lorena Zec rekla je da se ovom akcijom i novim kalendarom želi poručiti da nasilje nije odgovor te da postoji drugi način komunikacije. "Ono se događa svaki dan, ne samo u Parizu, ne samo u Bejrutu, nego i u Rijeci." Riječki pjevač Zoran Štajduhar Zoff kaže da nas kalendar može svaki dan podsjećati da je nasilja previše te da ga treba srezati u korijenu.

Potporu udrugama pružili su gradonačelnik Vojko Obersnel i članovi riječkih grupa Grad i Grč. Predstavljanje kalendara na Korzu jedna je od aktivnosti uoči ovogodišnjega Ri Rock Festivala, jednog od najdugovječnijih demo-festivala Hrvatske i regije, na kojem će početkom prosinca nastupiti dvanaest mladih bendova i tri gostujuća sastava. Poslušajte što su nam rekli Lorena Zec i Zoran Štajduhar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.