Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki kardiolozi ugradili najmanji elektrostimulator srca na svijetu!

25.02.2019.

13:25

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Prvi put u Hrvatskoj, na Zavodu za kardiologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka na Sušaku izveden je inovativni kardiološki zahvat - dvojici pacijenata ugrađen je najmanji elektrostimulator srca na svijetu: veličine je kapsule, dugačak svega 25 milimetara.

Implantiran je izravno u srce, bez kirurških rezova, jednostavnim uvođenjem kroz venu u preponi. U petak je na vrata tako pokucala nova era u elektrostimulaciji srca: nema više ožiljaka ni elektroda, a 25-milimetarski pacemaker trajat će 12 do čak 15 godina, kaže dr. Sandro Brusić. "Ovaj elektrostimulator isporučen je putem katetera direktno u srce. On ne treba elektrodu, i tako izbjegnemo sve komplikacije vezane uz elektrodu", tumači dr. Brusić.

Prošle je godine na Zavodu za kardiologiju KBC-a Rijeka liječeno pet tisuća pacijenata, pregledano više od 30 tisuća, a ugrađeno je 530 stimulatora, od čega 110 vrhunskih.

Vrijednost zahvata je oko 60 tisuća kuna, što je deset puta skuplje od dosadašnjih zahvata. Godišnje bi na taj način moglo biti zbrinuto od 10 do 15 pacijenata, posebice onih kod kojih je visok rizik od infekcije. Pacijenti se oporavljaju vrlo brzo, kaže dr. Brusić: "Bolesnici nakon osam sati mogu ustati, hodati i drugi dan najčešće idu doma."

Njegov kolega dr. Zlatko Čubranić pojašnjava koliko traju zahvati: "Bila su dva zahvata; jedan je trajao oko pola sata, drugi 45 minuta, tako da je nešto kraće od ugradnje običnog pacemakera putem operativnog zahvata."

Najbolje o svemu svjedoče junaci priče: 64-godišnji Željko Granić iz Promajne te 81-godišnji Mate Čačić sa Škrljeva. Kažu da se razlika u kvaliteti života ne može uspoređivati i zahvaljuju cijeloj ekipi i sestrama. A našem Zavodu za kardiologiju još jednom – bravo! Poslušajte prilog Josipa Krmpotića i pogledajte snimku otpuštanja elektrostimulatora u srce:

Uspjeh riječke kardiologije, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.