Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki KBC prvi u Hrvatskoj građanima nudi e-savjetovanje

22.02.2015.

14:10

Autor: Elvira Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od početka ožujka, riječki KBC će pacijentima ponuditi mogućnost savjetovanja s bolničkim liječnicima elektroničkim putem – što je prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Zahvaljujući e-savjetovanju, stanovnici Primorsko-goranske županije će od 1. ožujka, preko svojih obiteljskih liječnika, moći zatražiti savjet bolničkih specijalista bez naručivanja, čekanja i odlaska u bolnicu. 

Posebice je to važno za pacijente s otoka, isitče obiteljski liječnik Leonardo Bressan. Od 10 do 20 posto pacijenata traži samo stručne savjete, kaže Bressan.

Svaka klinika ima jednog ili više specijalista određenih za konzultacije s liječnicima obiteljske medicine, istaknula je Leonarda Prpić Massari, pomoćnica sanacijskog upravitelja KBC-a Rijeka. Za sve što smatraju da ne mogu riješiti savjetovanjem, preporučit će liječniku opće medicine da pacijenta uputi u bolnicu na redoviti pregled, rekla je Prpić Massari.

Sada otprilike svaki treći bolesnik kojega pregleda obiteljski liječnik dolazi nakon toga u bolnicu, ističe sanacijski upravitelj riječkoga KBC-a Davor Štimac. Kroz riječki KBC na godinu prođe 700 tisuća pacijenata, od kojih veliki dio nije trebao biti na bolničkome liječenju, naglašava Štimac i dodaje da se to može smanjiti i ostvariti ogromne uštede u zdravstvenom sustavu.

Na taj način riječki Klinički bolnički centar, uz projekt Program plus, od 1. ožujka kreće s još jednim programom koji će smanjiti liste čekanja i gužve u boničkim hodnicima. Javlja Elvira Dizdarević:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.