Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki KBC u prestižnom europskom istraživačkom projektu

12.07.2022.

15:50

Autor: Tatjana Sandalj

Ilustracija HERVCOV proteina

Ilustracija HERVCOV proteina

Foto: - / KBC Rijeka / Europska komisija

KBC Rijeka uključen je u prestižan znanstveni projekt Horizon Europe, a tim riječkog KBC-a predvodi dr. Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju.

Naziv projekta je "SARS-CoV-2 inducirana aktivacija endogenih patogenih retrovirusnih ovojnica HERV-W: Korak prema personaliziranoj terapiji pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19". Cilj mu je razumjeti patogenu ulogu ovojnice specifičnog proteina te razviti nove prognostičke markere i terapijske ciljeve za personalizirano liječenje sindroma povezanih s bolešću COVID-19. 


Projekt vodi francuski Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale, a osim Hrvatske, Francuzima su partneri istraživački centri, tvrtke i udruge iz Grčke, Italije i Španjolske. 


Horizon Europe je okvirni program Europske unije za istraživanja i inovacije za razdoblje od 2021. do 2027. godine, a s proračunom od 95,5 milijardi eura najveći je na svijetu. Projekt u koji je uključen i riječki KBC Europska komisija financira s gotovo sedam milijuna eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.