Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki liječnici u ambulanti izbjegličkog kampa u Slavonskom Brodu

21.12.2015.

15:18

Autor: iz Slavonskog Broda: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kroz Hrvatsku je od početka izbjegličke krize prošlo više od 523 tisuće migranata i izbjeglica. Glavnina ih i dalje dolazi iz Srbije u Slavonski Brod, gdje su danas stigla dva vlaka s oko dvije tisuće ljudi. Zdravstvenu skrb posljednjih 20 dana u izbjegličkom kampu pružaju liječnici riječkog KBC-a.

Liječnici iz Rijeke nastavit će pružati zdravstvenu skrb u izbjegličkom kampu i tijekom siječnja. Najčešće se susrećemo s povišenom temperaturom i virozama, kaže Boris Brozović, gastroenterolog iz riječkoga KBC-a. Ima i puno trudnica koje najčešće dolaze zbog bolova u trbuhu, nerijetko i dehidrirane, pa ih se vrlo često prebacuje u bolnicu na daljnju obradu, a dosta ima i različitih trauma - uganuća, fraktura, kaže Brozović i dodaje da djeca najčešće dolaze prehlađena ili s uganućima i frakturama.

Do sada je u brodskom izbjegličkom kampu liječničku pomoć zatražilo više od 20 tisuća ljudi. Stižu i dalje vlakovima iz Srbije, pa ih dnevno kroz Slavonski Brod prođe tri do četiri tisuće, ali se zadržavaju kratko - oko tri sata, a zatim kreću dalje, put Slovenije. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.