Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki Medicinski fakultet otvorio prvi edukativni eko-otok u Hrvatskoj

19.11.2017.

11:08

Autor: Albert Petrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Medicinskom fakultetu u Rijeci protekloga je tjedna svečano otvoren Edukativni eko-otok, prvi takav u Hrvatskoj. Dio je to projekta "Javnozdravstveni aspekti gospodarenja otpadom - zaštitimo zdravlje i okoliš" i predstavlja važnu fazu u realizaciji dobivanja Zelene zastave Udruge "Lijepa naša".

Dobivanjem zastave Medicinski će fakultet biti uključen u mrežu eko-škola cijelog svijeta, što donosi brojne beneficije i prepoznatljivost. Osim medicinara i brojnih pokrovitelja, u stvaranju eko-otoka sudjelovali su brojni volonteri, od djece do stanovnika koji žive u blizini fakulteta.

Voditeljica projekta je Nikolina Špoljarić sa Studija sanitarnog inženjerstva, gdje se i razvila ideja o ovoj akciji, potaknuta ponajprije medijskim pričama o stanju ekološke svijesti u Hrvata. 

Njen profesor Luka Traven, inače stručni suradnik u projektu, smatra da bi se cjelokupna stručna javnost, kao i mediji, trebali jače uključiti u ekološku priču, umjesto da prostor prepuštaju raznim interesnim skupinama koje oblikuju javno mnijenje, a da pritom ne raspolažu relevantnim podacima. 

Na pitanje hoće li Hrvatska ispuniti direktivu Europske unije da do 2020. polovica komunalnog otpada bude reciklirana, odgovara kako je gotovo siguran da neće. "Ali, definitivno se moramo početi kretati u tome smjeru, pa ako ne bude 2020., bit će 2025. ili 2030., ali taj problem kad-tad moramo riješiti. Čim prije, tim bolje", kaže prof. Traven.

Iduća faza projekta je, najavljuje Nikolina Špoljarić, humanitarna izložba u suradnji s Akademijom primijenjene umjetnosti u Rijeci, što će biti otvorena u Filodrammatici 14. prosinca, za Dan medicinskog fakulteta, koja će pokazati kako se umjetnost i ekologija isprepliću. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.