Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki nadbiskup ispričao se svim žrtvama zlostavljanja od strane svećenika

22.05.2023.

14:59

Autor: Iva Pavletić Crnić

 nadbiskup riječki Mate Uzinić

nadbiskup riječki Mate Uzinić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Duboko potresen, riječki nadbiskup Mate Uzinić ispričao se danas svim žrtvama zlostavljanja od strane svećenika. Nažalost, kako je rekao, razmjeri zlostavljanja su često i puno veći od onoga što se uspije istražiti.

Za sve slučajeve s kojima je upoznat riječki je nadbiskup pokrenuo potrebne istrage te ih prijavio državnom odvjetništvu. Mate Uzinić novinarima je dao i prikaz prijava i preliminarnih istraga koje je proveo u zadnje dvije i pol godine u Riječkoj nadbiskupiji. Radi se o ukupno 9 slučajeva. Prvi je završen prije njegovog dolaska na čelo riječke nadbiskupije, pet slučajeva vezano je za optužbe zlostavljanja maloljetnika, dok su ostale optužbe vezane za financije i priležništvo.


Slučaj koji je posebno potresao nadbiskupa Uzinića je slučaj zlostavljanja 13 dječaka u rasponu od 6 do 13 godina. Slučajevi su se dogodili od 1987. do 1994. godine. Počinio ih je svećenik M.Šp. (rođ: 1953.). On je već prethodno, 2016.godine, bio optužen za zlostavljanje jednog maloljetnika i to dok je predavao na Teološkom fakultetu u Rijeci. Nove šokaantne optužbe, koje je priznao, pojavile su se 2018.godine. Kako je objasnio nadbiskup Uzinić, kada je preuzeo riječku službu poslao je upit Apostolskoj nuncijaturi vezano uz ovaj slučaj. Odgovoreno mu je da je M.Šp. zatražio i dobio oprost od svećeničkih obveza i celibata te da je nakon toga slučaj arhiviran. Nadbiskup Uzinić o tome je obavijestio Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci. No zasad o tom slučaju riječki nadbiskup nema informacija.


Veći broj prijava stigao je anonimno a u takvim je slučajevima teško utvrditi činjenice, rekao je nadbiskup Uzinić te zamolio sve one koji imaju saznanja o takvim zločinima ili su proživjeli slične situaacije da se ne boje i da ih prijave.


Nadbiskup Uzinić apelirao je i na građanske i crkvene zakonodavce da ukinu zastaru za slučajeve zlostavljanja. 


Riječka nadbiskupija objavila je Priopćenje za javnost kojeg donosimo u cijelosti:

Riječki nadbiskup Mate Uzinić na konferenciji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.