Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki orkestar i gosti koncertom "Čajkovski, Borodin" oduševili publiku

19.01.2020.

11:01

Autor: Gloria Fabijanić Jelović / HRT Radio Rijeka

Simfonijski koncert Čajkovski, Borodin (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT Radio Rijeka)

Simfonijski koncert Čajkovski, Borodin (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Simfonijski koncert naziva "Čajkovski, Borodin" sinoć je u riječkom HNK Ivana pl. Zajca ugostio dva vrhunska svjetska glazbenika - mladog dirigenta iz Rusije, maestra Dmitrya Kryukova i solistu, violončelista iz Njemačke, Gustava Riviniusa.

Koncertna večer započela je vrlo inspirativno, zahvaljujući poimanju uvertire-fantazije "Romeo i Julija" Petra Iljiča Čajkovskog, gosta dirigenta iz Rusije, mladog maestra Dmitrya Kryukova. Njegov stil dirigiranja je uživljen, razigran, fizički dinamičan, kao da mu je podij na kojem je stajao premalen za sve znakove ruku i ritmičnog tijela. Zvuk orkestra bio je bogat, snažan, sjajno uvježbani glazbenici izvrsno su pratili dirigenta koji je cijeli koncert memorirao.

A onda se publici predstavio solist, gost iz Njemačke, violončelist Gustav Rivinius izvodeći "Varijacije na rokoko temu" Čajkovskog. Nevjerojatna je bila lakoća njegovog glazbenog izraza, izvedba koja je bila emotivno snažna u toploj mekoći tonova i filigranski suptilno izrađenoj dinamici, sa čistim tonovima vrhunske bravuroznosti.

Dirigent Kryukov je s osjećajem za snagu orkestra, izvrsno pratio solistu. Publika, prezadovoljna, tražila je dodatak od soliste Riviniusa i dobila ga u efektnom Prokofjevom "Maršu". Drugi dio večeri pripao je blistavoj, raspjevanoj Borodinovoj Simfoniji br.2 u h-molu, u kojem je riječki orkestar još jednom zvučao kompaktno, uigrano i čisto, uz pohvale korpusu limenih i drvenih puhača, kao i udaraljkašima.

Svaki riječki simfonijski koncert budi u publici oduševljenje, a večerašnji je zaista ugostio vrhunske glazbene talente. Poslušajte osvrt Grorije Fabijanić Jelović:

Simfonijski koncert "Čajkovski, Borodin", pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.