Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki osnovci prvi u Hrvatskoj uče građanski odgoj

02.11.2015.

13:22

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svi riječki osnovnoškolci mogli bi od sljedeće školske godine imati građanski odgoj kao zaseban predmet. Na razini Hrvatske program još nije zaživio, a zadnje dvije godine eksperimentalno se odvija u OŠ Podmurvice.

Građanski odgoj od petog do osmog razreda osnovne škole, u Rijeci bi se trebao provoditi već od iduće školske godine. Za učenike će građanski odgoj biti izvannastavna aktivnost, po modelu iznimno uspješnog programa Moja Rijeka kojim riječki osnovci uče o svom zavičaju.

Osim što pruža promišljanje o sebi i svijetu, demokraciji, ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava i brojnim drugim temama, učenici će građanskim odgojem dobiti i informacije za praktičnu primjenu u svakodnevnom života, primjerice kako otvoriti žiro račun, objašnjava gradska pročelnica za odgoj i obrazovanje Sanda Sušanj.

Kao izborni predmet građanski se odgoj već dvije godine eksperimentalno provodi u riječkoj OŠ Podmurvice, prema programu resornoga ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje. I u ostalim školama predavat će ga nastavnici društveno-humanističkog smjera, koji će se posebno educirati, a u planu je i priručnik za učenike.

O inicijativi uvođenja građanskoga odgoja u sve osnovne škole, s pročelnicom Odjela gradske uprave za odgoj i obrazovanje Sandom Sušanj razgovarala je Antonela Galić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.