Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki pametni kišobran koji se ne može izgubiti

03.03.2015.

14:54

Autor: Antonia Lozo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka je jedan od kišovitijih gradova Europe, stoga nam je dobar kišobran neophodan. Često zaboravljamo svoje kišobrane, a revolucionarnom idejom o pametnom kišobranu tom problemu odlučila je stati na kraj grupa Riječana koji su pokrenuli brend „Kisha“.

Riječ je o kišobranima koji u sebi imaju ugrađeni bluetooth uređaj koji vlasnika putem mobilne aplikacije obavještava da je zaboravio svoj predmet koji glavu čuva.

Prije točno godinu dana dvojica Riječana - Andrija Čolak i Goran Čandrlić - sasvim su slučajno, zahvaljujući kiši i Facebook statusu posvećenom istoj, došli do ideje kako bi trebalo pokrenuti riječki brend kišobrana. 

Nedugo nakon toga timu su se pridružili Sven Al Hamad, Borna Beaković i Anja Zambelli, što je urodilo idejom o izradi pametnog kišobrana kojeg ne možete zaboraviti. 

Kišobran brenda Kisha je bluetooth uređajem povezan s pametnim telefonom i udaljite li se od njega 30 metara, vaš mobitel putem aplikacije signalizira da je kišobran zaboravljen. 

Riječani su se sjetili i riječke bure, stoga su ugradili i zglobove koji sprječavaju da jaki vjetar slomi kišobran. Kisha se za sada prodaje isključivo putem interneta za 69 američkih dolara. U mjesec dana od početka prodaje, riječka Kisha prodana je u 105 europskih gradova i 27 zemalja.

Jedan od idejnih pokretača Kishe je mladi riječki poduzetnik Andrija Čolak s kojim je razgovarala Antonia Lozo:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.