Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki poduzetnici ulažu u obnovu lončarskog obrta na području Petrinje

05.02.2021.

22:16

Autor: Hina

Radovi na uređenju Trga lončarstva su počeli (Foto: Ne dam da život stane / Facebook)

Radovi na uređenju Trga lončarstva su počeli (Foto: Ne dam da život stane / Facebook)

Foto: - / -

Humanitarni projekt Gradimo Petrinju, ne dam da život stane, kojim se želi sačuvati lončarstvo, jedan od najstarijih petrinjskih zanata u izumiranju, predstavljen je u petak u Petrinji, a tom se projektu pridružila i skupina riječkih poduzetnika.

Koordinator projekta Ivica Relković rekao je kako je nakon potresa prva misao bila  pronaći lokalnog obrtnika ili poduzetnika koji zbog posljedica potresa razmišlja o gašenju poslovanja i odlasku iz Petrinje. "Ubrzo je pristigla informacija o Lončarstvu VaL koje vodi posljednji petrinjski lončar, a čijim bi se odlaskom ovaj tradicionalni zanat ugasio. Nakon što smo stupili u kontakt s Valentom, odlučeno je da se planski osmisli akcija koju će se kroz razne sadržaje pratiti godinu dana ili duže. Inicirana je donatorska akcija kroz otkup lončarskih proizvoda, kako bi se dugoročno zaista osiguralo da život ne stane i da se grade poslovi zbog kojih ljudi ovdje žele i trebaju ostati", rekao je Relković. 

Nakon potresa koji je pogodio područje Banovine, mnogi Petrinjci počeli su iseljavati, a to je namjeravao i lončar Valentino Valent, no dobio je priliku - donaciju riječkih poduzetnika koji žele da opstanu lokalni obrti i gospodarstvo.

Cijela priča izgradnje radionice i muzeja lončarstva krenula je prije tri godine, a prošle godine počela je izgradnja. Nakon potresa, moja obitelj i ja razmišljali smo o odlasku iz Petrinje s obzirom na to da svi živimo od lončarskog obrta. Ipak, odluku smo promijenili nakon što se na inicijativu riječkih poduzetnika pokrenuo lanac dobrote, rekao je Valent. 

Ideja pokretanja radionice i muzeja nastala je kao želja da se stari obrt spasi od izumiranja. Objekt će biti i radionica lončarstva u kojoj će se održavati edukacijski tečajevi za djecu i odrasle. 

Riječki arhitekt Marin Račić rekao je da je to jedan od emocionalno najsnažnijih projekata koji su radili. "Kroz idejno rješenje pokušali smo osmisliti novi centar Petrinje, koji nije velik, ali mora imati puno smisla. Ideja je bila napraviti mali trg koji smo nazvali Trg lončarstva i koji u sebi objedinjuje tri funkcije: muzej lončarstva, radionicu lončarstva, objekt kojem su danas betonirani temelji te postojeći višekatni objekt koji bi bio novi poduzetnički inkubator.

Sve faze projekta mogu se pratiti preko službene Facebook stranice Gradimo Petrinju - Ne dam da život stane!, a narudžbe za kupnju proizvoda iz donatorske kolekcije primaju se putem e-maila nedamdazivotstane@gmail.com

Predstavnik riječkih poduzetnika Boris Popović rekao je da su oni već neko vrijeme prisutni u akcijama u petrinjskom kraju. Zaključili su kako nije dovoljno nekoliko darovanih kućica i postavljeni šatori. "Kako bi se sačuvao grad, treba sačuvati radna mjesta pa je zbog toga odlučeno da riječki poduzetnici kroz ciljanu akciju pomognu petrinjskim poduzetnicima", rekao je Popović.

Istaknuo je da žele ljude koji stvaraju, koji zajednički rade, razmjenjuju ideje i ostvaruju suradnju, "što se, uostalom, ocrtava i u logotipu akcije koja prikazuje nepresušnu riječku amforu iz koje se voda izlijeva u petrinjsku stucku".

Za nastavak izgradnje radionice i kompleksa muzeja prikupljaju se donacije, koje se mogu realizirati kupnjom proizvoda iz donatorske kolekcije Lončarstva VaL. Redovita cijena proizvoda je uvećana kako bi se 50 posto prihoda moglo iskoristiti za izgradnju radionice i muzeja, a ostalih 50 posto namijenjeno je za troškove izrade proizvoda.

Artikli iz donatorske kolekcije imat će apliciran logo humanitarnog projekta i bit će dostupni za preuzimanje nakon izgradnje radionice, kada se zajedničkim snagama u njoj ponovno pokrene proizvodnja. Tom gestom donatori će neposredno sudjelovati u obnovi toga najstarijega petrinjskog obrta.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.