Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki Pravni fakultet pokrenuo Centar za besplatnu primarnu pravnu pomoć

09.03.2021.

14:39

Autor: Neva Funčić

Zgrada Pravnog fakulteta u Rijeci (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Zgrada Pravnog fakulteta u Rijeci (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci na online konferenciji je najavio početak rada Pravne klinike Centra za besplatnu primarnu pravnu pomoć. Prostor je osiguralo Sveučilište, za savjete su zaduženi studenti, a broj telefona za kontakte bit će poznat do kraja tjedna.

Ideja je da se građanima koji to nisu u stanju platiti pruži besplatan pravni savjet, rekla je dekanica riječkoga pravnog fakulteta Vesna Crnić Grotić, koja je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskoga socijalnog fonda potpisala prije točno godinu dana.

Svrha projekta je povećanje zapošljivosti studenata integriranoga preddiplomskog i diplomskog studija prava te preddiplomskoga stručnog studija - upravnog studija omogućavanjem stjecanja praktičnih vještina i kompetencija za rad. Projekt vrijedan nešto više od tri milijuna kuna trebao bi u potpunosti zaživjeti za dvije godine, a sada počinjemo malim koracima, rekla je Crnić Grotić. 

Primarne pravne savjete davat će studenti viših godina Pravnog fakulteta koji su već stekli neko teorijsko znanje, a rad s građanima će im biti praktična edukacija. U Centar za besplatnu pravnu pomoć građani će moći dolazak najaviti telefonom, a broj će biti poznat do kraja ovog tjedna, rekla je dekanica.

Ugovor su za sada sklopili s dvije civilne udruge i na početku će savjeti biti usmjereni na beskućnike koji nemaju prihoda, a imaju pravnih problema. Voditeljica projekta Centra za besplatnu pravnu pomoć je izvanredna profesorica Gabrijela Mihelčić, koja je već pripremila studentske timove, najavila je Crnić Grotić za Radio Rijeku. Poslušajte razgovor:

Centar za besplatnu pravnu pomoć, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.