Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki proizvod za svjetsko tržište: 3D model nosne šupljine

06.11.2017.

14:56

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ugovor o licenciranju anatomskog modela nosnih šupljina i paranazalnih sinusa 3D Fess Slices danas su potpisali predstavnici Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci i proizvođača Tabletop iz Rijeke. Riječ je o modelu koji studentima medicine pomaže u nastavi anatomije i otorinolaringologije.

Navedeni model može imati i širu primjenu. Velika prednost je i njegova mobilnost, pa ga student može izučavati i izvan laboratorija. Studenti u Rijeci i Cirihu model su isprobali i ocijenili ga vrlo dobrim. 

Već je uvršten u hrvatski nastavni program, a sada ga treba plasirati, rekao je direktor tvrtke Tabletop Mladen Jurčić"To je teži dio posla. Naći distributere i zainteresirane da ga plasiraju fakultetima, institucijama i školama."

Treba formirati i cijenu, a ona bi mogla biti između 100 i 300 dolara, a samo u Europi broj potencijalno zainteresiranih institucija broji se u tisućama. Intelektualno vlasništvo zaštićeno je u Europi i Americi.

Profesor Darko Manestar, koji je na ovome radio više od 10 godina, najavljuje i nastavak priče: "Ono na čemu sam ja inzistirao od početka je da model bude za vježbanje endoskopskih operacija i pregleda, ali tu još ima puno prepreka."

StepRSveučilišta u Rijeci pomogao je u pripremi i izlasku ovoga riječkoga proizvoda na svjetsko tržište. Uspjeh nije zajamčen, ali izgubiti se ne može te ovo može biti poruka svima koji imaju ideju da se ne ustručavaju: "Nema bedaste ideje. Postoje samo realizirane i nerealizirane ideje, one koje će naći ili ne svoje tržište", zaključio je dekan riječkog Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.