Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki proračun u plusu 53 milijuna kuna

06.09.2022.

13:47

Autor: Neva Funčić

Gradonačelnikov kolegij

Gradonačelnikov kolegij

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Riječki gradski proračun je u prvih šest mjeseci zabilježio višak prihoda od 53 milijuna kuna. Razlog viška je inflacija zbog koje su rasle plaće, ali i sporija realizacija kapitalnih projekata, zbog čega je dio novca ostao neutrošen, izvijestio je na kolegiju riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Do 30. lipnja su ostvareni prihodi od 544 milijuna kuna, a rashodi su iznosili 488 milijuna kuna. Konsolidirani proračun bio je 53 milijuna u plusu, a uži gradski s čak 61 milijun kuna viška, rekao je Filipović. Tumači da je razlog rastu plaća i prihoda iz poreza na dohodak inflacija veća od 12 posto, a dio projekata je kasnio zbog usporenih dobavnih lanaca i nedostatka materijala.

 

Filipović do kraja godine očekuje višak od tridesetak milijuna kuna koje bi usmjerio u podmirenje dugova iz prethodnih godina. Tumači da su cijene energenata nepoznanice u planiranju proračuna do kraja godine, te da bi nakon objavljivanja mjera vlade te stavke trebale biti poznate.


Na kolegiju je najavljeno da će Grad Rijeka i ove godine sufinancirati "Školsko popodne samo za mene" u školi Nikola Tesla. Riječ je o programu potpore učenicima iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, a pokazalo se da loši đaci nakon pomoći u učenju često postaju vrlo dobri, rekla je pročelnica za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.

 

Najavila je i da će učenicima s teškoćama u riječkim školama pomagati 76 pomoćnika, a njihov se broj može mijenjati prema potrebi. Za njihove plaće je iz EU fondova i riječkog proračuna namijenjeno oko 3 milijuna kuna, 63 pomoćnika su u programu RInkluzija te dodatnih 13 za učenike prvih razreda i one koji nisu na vrijeme za prvi natječaj dostavili dokumentaciju. Sušanj je izvijestila i da je proteklog tjedna završena edukacija pomoćnika te da je u školama za djecu s teškoćama osigurana i potpora stručnih timova.


U riječkom Domu mladih danas počinju upisi učenika viših razreda riječkih osnovnih škola u program Rinovatori, a otvoren je i javni poziv za ulazak u 14. generaciju Startup inkubatora Rijeka. Prijave se primaju do 2. listopada, a program će trajati od trećeg tjedna listopada do lipnja iduće godine, najavila je pročelnica riječkog odjela za poduzetništvo Jana Sertić.

 

Novim polaznicima će u realizaciji poduzetničkih ideja pomagati 46 stručnih mentora , na raspolaganju im je tisuću četvornih metara prostora RiHuba, a za tri najbolja tima osigurane su potpore i nagrade u iznosu do 176 tisuća kuna, rekla je Sertić.


Poslušajte izjave:

Marko Filipović

Sanda Sušanj

Jana Sertić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.