Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki psiholozi u projektu eConfidence: Što su ozbiljne igre?

01.11.2018.

16:41

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Često govorimo o tome da nove generacije previše vremena provode igrajući se pred ekranima. Pri tom malo govorimo o tome koliko ih te nove igre pripremaju za životno/poslovno okruženje u kojem žive ili očekujemo da će živjeti za desetak godina. Jeste li znali da postoje i ozbiljne kompjuterske igre?

Projekt se zove eConfidence, financiran je u programu Obzor 2020 i u njemu je sudjelovalo šest partnera iz Španjolske, Belgije, Njemačke i Hrvatske. Hrvatski partner bio je tim s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci. 

Cilj projekta bio je razviti ozbiljne igre za poučavanje adolescenata. Za početak izabrane su dvije teme: o sigurnoj upotrebi interneta i prevenciji vršnjačkog nasilja u školama. Pretpostavka je da bi se u budućnosti ovako razvijene igre mogle modificirati i za druge teme. 

Obzirom da je riječ o specifičnim igrama i sadržajima, teško je vjerovati da će se naći na širokom tržištu popularne igračke kulture ili da će ih djeca i mladi rado dijeliti među sobom. Međutim, ako u odgojno-obrazovnoj ulozi škole izdvojimo upravo odgojnu funkciju, takve igre mogle bi služiti kao dobar alat za bavljenje određenim temama. 

Igrice su oblikovane na španjolskom i engleskom jeziku i isprobane su u deset europskih škola na tom govornom području. Igre još nisu prevedene, u ovoj fazi projekta prevođenje nije ni predviđeno, ali obzirom na to da učenici u Hrvatskoj, čak i kada ocjene iz Engleskog jezika nisu najbolje, igrice na engleskom igraju bez problema, jezik doista ne bi trebao predstavljati problem.

Kakvi su rezultati prvih igrača? Jesu li usvojili ponašanja ili bar razmišljali o problemima koje su oblikovatelji igre željeli istaknuti? Kakvu su ulogu u oblikovanju igrica i istraživanju njihovih učinaka imali članovi tima s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci? O tome su, u emisiji Akademskih kvarat ure, govorile voditeljica tima Svjetlana Kolić Vehovec i članica istraživačkog tima Barbara Rončević Zubković, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.