Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki student na praksi u Finskoj

03.09.2013.

15:56

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gdje steći bolje iskustvo u nastavi nego u Finskoj – zemlji s najboljim obrazovnim sustavom na svijetu? Baš zbog toga, na devet mjeseci ondje je otputovao riječki student Deni Kirinčić.

Naše sveučilište, grad i regiju u Finskoj predstavlja Deni Kirinčić, student prve godine diplomskog engleskog jezika i književnosti i pedagogije na Filozofskom fakultetu. Tamo će biti asistent u nastavi u jednoj srednjoj školi. Nada se da će doma donijeti dobra i u praksi primjenjiva iskustva, a tijekom devet mjeseci rada u gimnaziji stotinjak kilometara udaljenoj od Helsinkija, tamošnje će učenike upoznati s hrvatskom kulturom, znamenitostima i običajima.

Za Comenius program cjeloživotnog obrazovanja Deni je saznao sasvim slučajno, prijavio se i sada već uživa u dalekoj Skandinaviji. Želio je, kaže, pobjeći od skoro isključivo teorijskog pristupa obrazovanju, kakav se nudi u Hrvatskoj. Nije slučajno izabrao Finsku – po mnogim istraživanjima i anketama zemlju s najboljim obrazovnim sustavom na svijetu. Već i prije odlaska svjedoči o ljubaznosti i gostoljubivosti Finaca. Bio je u kontaktu s mentoricom, koja mu je osigurala smještaj, u školi može učiti koji god strani jezik želi, može ići na izlete…

O motivima za prijavu na Comenius praksu i očekivanjima od boravka u Finskoj, s Denijem je prije polaska razgovarao Boris Kanazir:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.