Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki studenti brodogradnje na regati vodocikala u Berlinu

10.05.2015.

13:12

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Studenti brodogradnje na Tehničkom fakultetu u Rijeci u ponedjeljak ujutro putuju u Berlin na međunarodnu regatu vodocikala. S kolegama iz europskih zemalja, Turske i Rusije natjecat će se u nizu disciplina, plovilima koja su sami projektirali i izradili.

Za budućnost Riteh Waterbike Teama nema straha. Unatoč krizi, i ove su godine uspjeli pronaći dovoljno sponzora da ostvare zacrtane planove. Iz godine u godinu u tim se uključuju novi članovi - većinom brodograditelji i strojari. Dobro su došli i studenti drugih profesija, poput ekonomije, jer uz inženjerske poslove treba pronalaziti sponzore, predstavljati projekt javnosti i slično.

Nalik na pedalinu, ali puno naprednije - to je vodocikl. Šijun je treći vodocikl koji su izradili studenti Tehničkoga fakulteta u Rijeci okupljeni u Riteh Waterbike Team. U međunarodnoj regati vodocikala prvi su put sudjelovali 1999. te potom od 2009. do danas bez prekida. Ove godine natjecanje se održava u Berlinu, u Njemačkoj iz koje je prije 36 godina i počela priča o regati na kojoj studenti brodogradnje pokazuju svoje znanje i spretnost. 

Put Berlina će iz Rijeke 16 studenata, jedan profesor i dva vodocikla - stariji Kajzer i noviji, moderniji Šijun, napravljen za regatu 2013. godine koja se održala u Rijeci. Iz godine u godinu plovila se usavršavaju. Ovogodišnje novosti na pet metara dugačkom Šijunu su petna propulzija (pogon) te vijak ili propeler izrađen 3D printerom. Jedan takav vijak iskoristili su i kao model prema kojem su vlastitim rukama napravili i novi, lijevani aluminijski vijak.

Osim druženja i razmjene iskustava s kolegama iz drugih zemalja, studenti koji sudjeluju u međunarodnoj regati vodocikala dobivaju praktična znanja o suradnji s industrijom - ono što se na fakultetu obično ne uči. Timovi sami pronalaze dobavljače i izvođače radova, prije toga smišljaju i projektiraju svoja plovila.

Ovaj je vodocikl napravljen od laganih materijala - trupovi su karbonski, a konstrukcija od aluminija. Stoga ima tek 35 kilograma, što je posebno bitno u brzim disciplinama na regati. Plovit će se sprint na nekoliko udaljenosti te prikazati manevarske sposobnosti vodocikla u slalomu i vožnji naprijed-natrag. Konkurencija u Berlinu bit će jaka - više od 270 studenata iz niza zemalja natjecat će se s 33 vodocikla.

Riječani bi željeli biti u prvih deset ekipa, odnosno nadaju se da će ostvariti svoj najbolji rezultat - prošle godine u Istanbulu bili su 11. Želimo im da se pokažu u najboljem svjetlu, da njihovi Kajzer i Šijun zaplove što brže i spretnije! Poslušajte što mladi riječki brodograditelji kažu uoči puta u Njemačku i razgledajte fotogaleriju:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.