Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki studenti uskoro bi mogli na razmjenu u Peking

02.10.2015.

15:19

Autor: Ivan Brajković, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sveučilište u Rijeci posjetili su predstavnici Pekinškog instituta za tehnologiju koji je zainteresiran za suradnju s Hrvatskom. Ta bi suradnja mogla započeti upravo u Rijeci, razmjenom studenata i profesora.

Najveći i napoznatiji tehnološki institut u Kini, Pekinški institut za tehnologiju, želi surađivati s Hrvatskom, a delegacija predvođena rektorom Haiyanom Huom prvo je došla na Sveučilište u Rijeci. Obje su strane zainteresirane za suradnju, kako u razmjeni studenata i profesora, tako i u transferu tehnologija.

Rektor riječkoga sveučilišta Pero Lučin buduću suradnju vidi u prvome redu u dvosmjernom prijenosu tehnologija, te u pokretanju novoga znanstveno-tehnologijskog parka. "To će biti otvaranje potpuno novoga poglavlja. Za takve stvari trebaju nam jaki partneri iz svijeta, a kada vidimo što i kako radi Pekinški institut, jasno je da je to jedan od najboljih mogućih partnera", rekao je Lučin.

Gost iz Kine Haiyan Hu zadovoljan je posjetom u kojem je upoznao vodeće ljude Sveučilišta u Rijeci. "Naučio sam puno o vašem sveučilištu. Vrlo ste aktivni i mislim da u bliskoj budućnosti možemo pokrenuti razmjenu profesora i studenata", kaže Hu. Prva konkretna suradnja mogle bi biti ljetne škole i slični kraći oblici razmjena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.