Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki učenik Marko Drozdek osvojio zlato na natjecanju u Bjelorusiji

07.09.2019.

12:36

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Marko Drozdek u studiju Radio Rijeke (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka

Marko Drozdek u studiju Radio Rijeke (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Uoči početka nove školske godine ugostili smo Marka Drozdeka, učenika čiji uspjesi i volja za radom mogu biti primjer i motivacija učenicima, ali i profesorima. Škola za život u punom smislu riječi i onako kako bi zaista trebala izgledati - to je ono kako Marko i njegove mentorice pristupaju učenju.

Marko Drozdek nedavno se vratio s međunarodnog natjecanja u Bjelorusiji gdje je sudjelovao na turniru prirodoslovlja i osvojio zlatnu medalju, kao jedini učenik iz Rijeke. Natjecanje je to koje ne podrazumijeva klasičan način učenja i odgovaranja na pitanja, već je baziran na praktičnom radu, odnosno provođenju eksperimenata. 

Rješavao je tri eksperimenta, odnosno problema - ispitivao je mirise, zvučnu izolaciju i pečenje kruha. Na pitanje koliko je kruha morao speći za to natjecanje, Marko se smije i kaže stotinjak. "Puno toga smo ispekli, moji roditelji i ja. Ali savršen kruh je nemoguće napraviti", kaže Marko. Roditelji mu puno pomažu u učenju i pružaju mu veliku podršku, kaže nam Marko čiji su interesi zaista raznoliki - osim što je dobar u prirodnim znanostima, Marko ima i razvijenu umjetničku stranu i jako voli pisati. Osim toga, bavi se i judom, sportom u kojem jako uživa i koji mu je donio više od stotinu medalja.  

On je darovito dijete, kažu njegove profesorice i mentorice Mateja Šustić i Nevena Matijašić koje su ga pripremale za natjecanje. "S djecom poput njega užitak je raditi, s djecom koja su radoznala i koja žele učiti i sve dok bude takve djece, a ima ih, mi ćemo voljeti ovaj posao", zaključuju njegove mentorice.

Marko je završio Osnovnu školu Gornja Vežica i upisao matematički smjer Gimnazije Andrije Mohorovičića. Na pitanje što očekuje u novoj školi, Marko odgovara da se nada da će naići na dobru radnu atmosferu, da će upoznati nove prijatelje, ali i profesore koji će njemu i ostalim učenicima pomoći da se dalje razvijaju. Što je Marko otkrio o mirisima, a što o zvukovima, kako se priprema za školu, što njegove mentorice kažu o njemu te još mnogo toga, saznajte u emisiji "Klasa optimist"

Klasa optimist: Marko Drozdek, Mateja Šustić i Nevena Matijašić, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Galerija
Mateja Šustić, Nevena Matijašić i Marko Drozdek (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT- Radio Rijeka), Foto: -/-
Mateja Šustić i Nevena Matijašić (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT- Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.