Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki vatrogasci su u štrajku - još uvijek bez dogovora

17.03.2022.

07:34

Autor: Neva Funčić

Prigodom gašenja jednog požara na krovištu u centru Rijeke

Prigodom gašenja jednog požara na krovištu u centru Rijeke

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Riječki vatrogasci su u štrajku. Postupak mirenja je prekinut nakon što je Grad Rijeka prošloga tjedna odbio zahtjev sindikata za povećanjem osnovice plaća za 12 posto. Sto četrdeset vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke će, od 7 sati u četvrtak, obavljati samo nužne intervancije na poziv građana. 


U četvrtak poslijepodne održan je još jedan sastanak u Gradu Rijeci, ali dogovor nije postignut.

Predstavnike Sindikata vatrogasaca primio je riječki gradonačelnik Marko Filipović, no sastanak je završio bez dogovora. U obraćanju novinarima nakon razgovora, Filipović je istaknuo kako smatra da je ponuda Grada za povećanje osnovice plaće za deset posto "više nego korektna" u uvjetima neizvjesnog punjenja gradskog proračuna, zbog koronakrize i poslijedica rata u Ukrajini. 


Rekao je kako su u polusatnom razgovoru vatrogasci iznijeli još neke prijedloge koje treba razmotriti u kontekstu pregovora sa svim zaposlenicima Grada, te najavio novi sastanak početkom idućeg tjedna. Poslušajte izjavu:

Filipović: nove prijedloge vatrogasaca moramo razmotriti

Pregovori su počeli 21.prosinca prošle godine, a naši su zahtjevi na početku bili daleko veći od sadašnjeg zahtjeva za povećanjem osnovice plaće za 12 posto, rekao je Frane Žudić, potpredsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke. Kaže kako je poslodavac zahtjeve odbijao, a tri sastanka u pokušaju mirenja su također propala i dovela ih do štrajka, prvog u novijoj vatrogasnoj povijesti u Hrvatskoj. 


Hibler podsjeća kako je poslijednji štrajk vatrogasaca zabilježen 1988. godine također u Rijeci, kada su njihovi tadašnji kolege ostvarili svoja prava.


Žudić tumači da bi povećanje osnovice plaće za 12 posto značilo povećanje s 1.875 kuna na 2.100 kuna, što bi za vatrogasce značilo neto povećanje plaće za 650 do 700 kuna. Kaže kako sada vatrogasac s dvije do pet godina staža ima plaću 5.800 do 5.900 kuna, zajedno sa svim dodacima za blagdane, vikende i prekovremene sate rada. 

Riječki vatrogasci u četvrtak pred novinarima

Riječki vatrogasci u četvrtak pred novinarima

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

"Vatrogasci u Zagrebu, primjerice, imaju više od 40 posto veće plaće", kaže Žudić koji je odgovorio i na objavu poslodavca, Grada Rijeke, podataka o plaćama za siječanj koje su iznosile od sedam do 13 tisuća kuna. Riječ je o najduljem mjesecu, s dva blagdana, najviše prekovremenih sati i izvanrednih intervencija, a ove najviše plaće dobila su dvojica rukovoditelja i iznosi nemaju veze s nama, kaže Žudić.


Predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke Goran Hibler podsjetio je da su, kao odgovorni partner, 2009. godine prihvatili smanjenje izdataka Grada Rijeke za plaće vatrogasaca za više od tri milijuna kuna, ali s povećavanjem proračuna i troškova života sada traže povećanje plaća. Kaže kako su s niskim plaćama i voznim parkom prosječne starosti 20 godina dosegli dno u hrvatskom vatrogastvu.


Ističe da za štrajk imaju potporu kolega iz cijele Hrvatske, koji su najavili da će, ako ih Riječani pozovu, sudjelovati u prosvjednoj vožnji vatrogasnih vozila.


Poslušajte razgovor s Goranom Hiblerom u emisiji Tris te konferenciju za novinare Sindikata vatrogasaca Rijeke:

Konferencija za novinare riječkih vatrogasaca

Goran Hibler o razlozima štrajka riječkih vatrogasaca

Riječki vatrogasci nadaju se dogovorus poslodavcem, koji bi mogao uslijediti već u četvrtak. U emisiji Grad i vi Radio Rijeke dogradonačelnica Sandra Krpan je najavila da će se gradonačelnik Marko Filipović tijekom poslijepodneva susresti s predstavnicima vatrogasaca. Krpan kaže da grad ima sluha za njihove zahtjeve, ali da za rješenje treba vremena. Istina je da plaće zaostaju i da ova gradska uprava želi to ispraviti, rekla je Krpan.


Poslušajte izjave dogradonačelnice:

Dogradonačelnica Sandra Krpan o mogućem rješenju problema vatrogasaca

Broj na koji odgovaraju čak i kad su u štrajku

Broj na koji odgovaraju čak i kad su u štrajku

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.