Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki vijećnici nisu podržali izvješća o proračunu ni ona gradskih tvrtki

26.10.2017.

20:11

Autor: Blanka Uzelac, Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sa 17 glasova protiv, 14 za i jednim suzdržanim, riječki gradski vijećnici nisu podržali Izvješće o polugodišnjem izvršenju proračuna Grada Rijeke. Prihodi proračuna ostvareni su 40 posto, a polugodišnji manjak je 10,78 milijuna kuna! Bez podrške su ostala i izvješća o poslovanju 6 gradskih tvrki.

Sa 17 glasova protiv, 14 za i 1 suzdržanim, vijećnici nisu podržali izvješće o izvršenju proračuna. Inkasirano je 378 milijuna kuna, što je 40 posto planiranoga godišnjeg prihoda, dok su rashodi za gotovo 11 milijuna kuna veći.

Riječko Gradsko vijeće usvojilo je odluku o sufinanciranju dječjih vrtića drugih osnivača temeljem provedenog javnog poziva. Odlučeno je i da se koncesija za dimnjačarske djelatnosti dodjeli trgovačkom društvu Dimnjačar iz Rijeke na pet godina. Obje točke danas su naknadno uvrštene na dnevni red.

Gradonačelnik Vojko Obersnel manjak tumači kašnjenjem uplata kompenzacijskih mjera porezne reforme. "Knjižili smo s 30. 6., a kompenzacije se uplaćuju sa zaostatkom od mjesec dana. Novac je na račun stigao u srpnju", rekao je gradonačelnik te ponovio da je Grad Rijeka prošlogodišnjom poreznom reformom izgubio između 15 i 20 milijuna kuna prihoda.

Burin Hrvoje Burić zamjera mu loše planiranje, a HDZ-ova Ivona Milinović to što je za otplatu zajma utrošeno gotovo dvostruko više od plana: "Umjesto šest milijuna, već je u prvih šest mjeseci za otplate kredita potrošeno više od 10 milijuna, odnosno 152% više od planiranog. Obrazloženje da je plaćena rata koju niste platili u 2016. je prevara jer ste za to znali i trebali planirati u proračunu za 2017.", rekla je Milinović. 

Na maratonskoj sjednici koja je trajala punih 11 sati, sa 17 glasova protiv nije prošlo ni izvješće o poslovanju tvrtke Rijeka 2020 koja vodi projekt Europske prijestolnice kulture, kao niti izvješća Čistoće, Energa, Kozale, Rijeka plusa i Poslovnih sustava. Autotrolej je prošao neriješeno, a  vijećnici su ipak prihvatili izvješća Vodovoda i kanalizacije, Rijeka prometa, CEKOM Brodogradnje i Trgovačkih društava Smart RI i Porin. Poslovanje gradskih komunalnih i trgovačkih društava našlo se na dnevnom redu na zahtjev većine u Vijeću, koju čine Srednji blok i HDZ.

Burić je upozorio na 178,5 milijuna dospjelih potraživanja te na nepostojeći plan otplate dugova. "Za 100 do 200 milijuna krivo planirate proračun, i onda će biti rebalans, i onda će biti sve lošije i gore", rekao je Burić te unaprijed najavio kako neće podržati niti gradonačenikov prijedlog proračuna za 2018. godinu.

Mostova Petra Mandić je pitala kako Grad planira riješiti akumulirani manjak i je li ovo stanje održivo. Obersnel je ponovio kako su zaduženja u okviru zakonski predviđenih mogućnosti te da Grad izvršava svoje obveze. "Izvršavamo uredno obveze prema bankama i kreditima. Nisam rekao da izvršavamo sve svoje obveze, jer sam itekako svjestan da ih ne izvršavamo u predviđenim rokovima, ali ih na kraju ipak izvršimo", rekao je gradonačelnik.

Gradsko vijeće danas je odbilo potpisati polugodišnji račun i pokazalo odnos političkih snaga. Teži ispit za riječkog gradonačelnika stiže uskoro, kad bude tražio podršku vijećnika za novi proračun.

Poslušajte izvještaj Neve Funčić, iz aktualnog sata izdvajamo još i izjavu gradonačelnika Vojka Obersnela o izgradnji autobusnog kolodvora te što je rekao o problemu likvidnosti pojedinih društava, a donosimo i dio rasprave direktora Energa Sanjina Kirigina, gradonačelnika Vojka Obersnela i HDZ-ove vijećnice Ivone Milinović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.