Hrvatski radio

Radio Rijeka

17:31 / 09.06.2016.

Autor: Boris Kanazir

Riječki vodocikl četvrti u Europi, u moru uskoro i električni hidrokrilac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povijesni uspjeh ostvarili su studenti riječkoga Tehničkog fakulteta na Međunarodnoj regati vodocikala nedavno održanoj u Beču. Ukupno četvrto mjesto donijele su im cjelogodišnje pripreme i usavršavanje vodocikla "Šijun" kojim se natječu već četvrtu godinu.

Novi projekt - električni hidrokrilac
Udruženi studenti Tehničkog i Pomorskog fakulteta u Rijeci pokrenuli su novi projekt - Adria Hydrofoil. Kraju privode izgradnju hidrokrilca na daljinsko upravljanje koji pokreće električna energija. Još je uvijek u radionici, a krajem lipnja trebali bismo ga vidjeti na probnoj plovidbi na moru ispred Rijeke. S tim će plovilom riječki studenti sudjelovati na natjecanju koje se svake godine u srpnju održava u Luzani u Švicarskoj.

Drugo mjesto u brzoj izmjeni naprijed - natrag na 50 metara, sedmo u slalomu i sedmo u maratonu koji traje sat vremena. Bilo je dovoljno za izvrsno četvrto mjesto u konkurenciji više od 40 brodova iz niza europskih zemalja.

Ovo je već 37. put da su se na međunarodnoj regati vodocikala okupili studenti brodogradnje i srodnih fakulteta. Riječki RiTeh Waterbike Team bez prekida sudjeluje od 2009. godine, a prvi put na regati su bili deset godina ranije.

Do najboljega ostvarenja otkada se natječu s kolegama iz cijele Europe, riječki studenti brodogradnje, ali i ostalih smjerova Tehničkog fakulteta, došli su vodociklom Šijun izgrađenim za regatu u Rijeci 2013. godine. Iz sezone u sezonu na njemu se rade izmjene, popravci, dorade.

U Beču su se natjecali i Boris Tomić, Darin Majnarić, Mihovil Tomašić, Petar Topljak, Patrik Kubaska, Abdulah Suljić i Theo Đuga. Mentor RiTeh Waterbike Teama je profesor Roko Dejhalla.

Ove godine nova je azipodna propulzija, kao i zatezači lanca, s kojim su prošle godine imali problema. Tijekom rada na vodociklu i priprema za natjecanja, do izražaja dolaze kreativnost, spretnost, ali i sposobnost upravljanja timom, pronalaženja sponzora i brojne druge vještine.

Odličan rezultat u Beču bio je povod da u programu ugostimo voditelja RiTeh Waterbike Teama Luku Bertetića i člana Ljubomira Pozdera. Još jednom odgovaraju na pitanje je li vodocikl zapravo - pedalina, kako izgleda natjecanje, koliko je članova u timu i koji su im planovi za budućnost. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.