Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki volonteri podučavaju instruktore na Kosovu

14.05.2013.

16:59

Autor: Blanka Uzelac / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvojica Riječana 15 će dana na Kosovu obučavati tamošnje instruktore za traganje i spašavanje ljudi, a sve preko jedine hrvatske udruge za promicanje tehnika civilne zaštite, riječke Udruge Eripio.

Riječka Udruga Eripio bavi se promicanjem tehnike i vrijednosti civilne zaštite i jedina je takve vrste u Hrvatskoj. Djeluje godinu dana, a cilj joj je između ostalog, obučavati instruktore drugih zemalja za traganje i spašavanje ljudi.

Dvojica volontera iz Rijeke Robert Vatta i Luka Bukvić putuju u Peć na Kosovu, gdje će petnaestak dana provesti s tamošnjim instruktorima kako bi im prenijeli svoja iskustva i znanja civilne zaštite i Crvenoga križa.

Projekt je pokrenula Europska unija, a osim Kosova, projekt obuhvaća i pomoć Kostariki, Kolumbiji i Paragvaju. Predsjednik riječke Udruge Eripio je Aljoša Ladašić, a operativni savjetnik je Siniša Badovinac iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Udruga je u godinu dana postojanja održala niz obuka i prezentacija iz područja zaštite i spašavanja, a uoči misije na Kosovu intenzivnu su obuku na poligonu u Šapjanama prošla i dvojica riječkih volontera.

Robert Vatta i Siniša Badovinac gostovali su u programu Radio Rijeke:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.